Un periodista suís ha creat el compte de Twitter 'GVA Dictador Alert' (@GVA_Watcher) que rastreja els vols dels dictadors que arriben a Ginebra, important ciutat suïssa, a més de seu de l’ONU, per aportar "llum" a assumptes que aparenten ser “foscos”.

“Quan arriben a Ginebra en jet privat, es pensen que ningú els veu, però això ara ja és públic”. Així de clar parla François Pilet, un periodista d’investigació independent, natural de Suïssa, cansat de les visites secretes que tants mandataris internacionals fan al seu país.

Imatge: Pixabay

Pilet no dubta que alguns dels representants polítics arribin a Ginebra per motius institucionals, pel fet de ser Suïssa seu de l’ONU, a més d’altres organismes, però també es pregunta si d'altres ho fan per evadir taxes o blanquejar diners, tal com “han detectat informes previs”.

En aquest sentit, el periodista assegura que no s’ha d'estar de braços creuats quan es detecta, per exemple, que el dictador de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang Nguema, que és el president del món amb més anys al càrrec (actualment, 37), aterra a Suïssa amb assiduïtat. “Ve Nguema per motius diplomàtics o per amagar els diners que roba a la seva gent?”, es pregunta Pilet.

Com es detecta l’arribada dels dictadors?

Primer, cal seleccionar els països que viuen en règims dictatorials. Això es fa a través de l’Índex de Democràcia que elabora la Unitat d’Intel·ligència del prestigiós diari The Economist. De moment, s’han determinat més de 20 països, amb els seus corresponents dictadors.

A partir d’aquí, el periodista, treballant al costat del seu cosí Julien, ex enginyer de Google, han desenvolupat una eina que analitza els senyals d'antena prop de Ginebra cada hora, per després aparèixer a Twitter automàticament cada vegada que un avió entra en l'espai aeri de la ciutat.

A més de Guinea Equatorial, entre els països que són controlats per l’equip de cosins, hi ha alguns com Algèria, Angola, Azerbaidjan, Kuwait o Qatar. També entra dins del llistat la Rússia de Vladimir Putin, a què els Pilet van voler saludar personalment a través d'un tuit.