Durant segles va ser un lloc sagrat per als maies, fins que van arribar els colonitzadors, moment en què els secrets més ben amagats del lloc es van esvair i van caure en l'oblit. Fins ara. Aquesta és la història de la piràmide de Kulkulcán, situada a la península mexicana del Yucatán, on recentment s'ha descobert que oculta una piràmide més antiga i de mida menor al seu interior. La increïble troballa en un dels monuments més coneguts del món ha estat gràcies al treball d'un grup d'investigadors de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM).

El més curiós d'aquest descobriment és que no es tracta de la primera piràmide trobada a l'interior del temple. En la dècada dels 1930, es va descobrir la primera estructura interior i ara se n'ha trobat una segona, dins de la primera. És a dir, la piràmide de Kulkulcán, també coneguda com a El Castillo, és una espècie de nina russa: dins de cada piràmide, se'n troba una altra. La investigació feta sobre aquest espai de culte és tota una revelació, perquè nega que es tractés d'una piràmide escalonada, com s'havia pensat fins al moment.

Estudi realitzat per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic / UNAM

No és la primera vegada que Kulkulcán és objecte de curiosos descobriments. L'any passat, els mateixos investigadors que ara han revelat l'estructura interna del temple van trobar estanys subterranis, producte de l'erosió de la roca calcària, al seu interior. Es creu que en aquests espais es realitzaven els sacrificis humans, un ritual sagrat per a la religió maia.