El 21 de novembre de 1993, l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, assegurava que "Catalunya ha donat més del que li han retornat" en la festa anual de Convergència, Pepe Rubianes actuava al Centre Cultural Tecla Sala de l'Hospitalet i Arantxa Sánchez Vicario perdia el Màsters de Nova York amb Steffi Graff. Aquell dia, però, va ser històric pel món casteller de Catalunya. Perquè aquell dia, els Minyons de Terrassa aixecaven el primer gamma extra de la història, el 2 de 9 amb folre i manilles.

castell terrassa2

TV3

Un dia marcat en vermell, perdó, marcat en el malva característic de les camises d'una colla que va provocar una fita històrica en els castells de la que encara se'n parla. TV3 va recordar l'efemèride en el Telenotícies d'aquest diumenge, aprofitant que a Terrassa es va celebrar l'última gran diada castellera de la temporada i, sobretot, que ja fa 25 anys que la ciutat en la seva totalitat es va emocionar i va emocionar la resta del país.

castell terrassa5

TV3

Aquell 21 de novembre va ser un dia històric per persones com la Núria Serra, el Ramon Codines, el Ton Roura o el Biel Duran. Tots ells formaven part dels Minyons aquell novembre del 1993, i van ser els escollits per Televisió de Catalunya per rememorar quines sensacions van tenir tant ells com els seus companys mentre eren a punt d'assolir el 2 de 9 i just els instants després.

castell terrassa3

TV3

Uns sentiments que un quart de segle després, continuen intactes i encara els fan emocionar, tal i com es va veure al TN. Un exercici de nostàlgia molt celebrat on es veia que el pas del temps potser comporta més barbes als que abans eren nens, menys cabells als que abans tenien cabelleres o més arrugues a les cares, però el que és inamovible és el record del que van fer. Un revival casteller que van tenir l'encert d'encarregar-li al mateix periodista que aquell 21 de novembre llunyà va cobrir la notícia, Agustí Forné. Pots veure la notícia clicant a la foto:

castell terrassa4

TV3

Molt ha plogut des d'aquella jornada al Raval de Montserrat, la plaça de l'Ajuntament de Terrassa. Per exemple, que vint-i-cinc anys després, ja són nou les colles que han fet castells de gamma extra. Però als Minyons ningú els hi traurà del cap el que van fer.