L'etarra Santiago Arrospide Sarasola, conegut com "Santi Potros" ha sortit aquest diumenge de la presó de Topas, a Salamanca, després de passar-se 31 dels seus 70 anys a la presó. Acompanyat per tres familiars, l'autor de quaranta assassinats, entre els quals s'inclouen el d'Hipercor de Barcelona, amb 21 morts, i el de la plaça de la República Dominicana de Madrid, amb 12, no ha volgut fer declaracions. Una sortida polèmica de la que han estat testimoni les càmeres de televisió.

Entre totes les que han cobert la posada en llibertat del terrorista, hi era, evidentment, Telecinco. Als seus 'Informativos Telecinco' de l'edició del migdia, han abordat àmpliament tota la notícia. Primer, connectant amb la sortida de la presó. Tot seguit, el presentador José Ribagorda, ha connectat amb un altre punt d'interès, la localitat guipuscoana de Lasarte, lloc de naixement de Potros.

Santi Potros ETA judici 2015 EFE

Efe

Allà, la periodista Joana Etxabe explicava les mesures policial, "un discreto dispositivo para evitar que le haga homenaje alguno al histórico jefe de ETA". La periodista informava que de moment no hi havia ni rastre de Potros, "pero sí hay tres carteles colocados, dos de ellos, dándole la bienvenida, y el otro, criticando al colectivo de las víctimas del terrorismo". Mentre se sentia la veu en off de la reportera, anaven posant imatge de recurs del veïnat de Potros i d'alguns balcons. Però ni rastre dels tres cartells que s'anunciaven. En canvi, el cartell que sí han ensenyat ha estat el característic d'Omnium demanant la llibertat dels presos polítics. 

cartell presos potros telecinco

Telecinco

Quina casualitat. Tres cartells, pertinents amb la notícia de la que es parlava, i no han ensenyat cap d'ells. Ni els de suport per Potros ni el contrari amb les víctimes del terrorisme. En canvi, hi apareix aquest cartell que ens hem de creure que estava penjat en un dels balcons de la barriada on es va criar el terrorista. M'imagino l'editor, el muntador, el redactor o qui sigui que fes el vídeo, amb un dubte existencial: "¿Qué imagen pongo para ilustrar que mi compañera en Lasarte está hablando de un terrorista?". I després d'uns segons de rumiar, tirar pel dret: "Ya lo tengo, voy a poner esto, que es un cartel y que habla de gente que está en prisión". Y tira que te vas. Una subtil tria que no ha passat desapercebuda, però, per algun espectador:

Als informatius ensenyen banderes demanant la llibertat de presos polítics catalans mentre parlen d'un etarra assassí, a El programa de Ana Rosa no informen de la detenció del marit d'Ana Rosa, el programa Ya es mediodía entrevista el president de la Fundació Franco ensenyant la bandera de l'àliga darrere seu... Tot en ordre.