Imaginin l'escena. Arribar a casa un dia qualsevol, i en revisar la bústia de correu trobar una carta diferent a la resta. Inesperada. Sorprenent. I equivocada. El destinatari és una altra persona. Però el fet que converteix la carta en única i especial es troba a la part posterior del sobre, on es pot llegir el nom d'un dels presos polítics engarjolats a Soto del Real. Això és el que li ha passat al periodista barceloní Ernest Cauhé i que ha compartit a l'Independent de Gràcia. La missiva en qüestió és, a més a més, emocionant i colpidora: és la felicitació d'un represaliat a un dels seus fills pel seu aniversari. Cauhé fa un emocionant relat de l'episodi: "M'estremeixo imaginant-lo a la presó, escrivint cartes com a únic passatemps dins una cel·la amb bany compartit".

El periodista, després de descartar que es tractés d'una broma de pèssim gust o fins i tot d'un engany, s'adona de que la carta és real. "Tan real com la sèrie de moda a la televisió", en al·lusió al judici polític que s'esta duent a terme al Tribunal Suprem, "una ratomàquia on el premi final és una duríssima condemna, per baixa que sigui. Perquè la condemna ja l'estan vivint abans de dictar-se". Cauhé torna a emocionar-se en veure la seva filla petita recitant el nom del remitent i el del destinatari, adonant-se de que esta veient-la "créixer en directe". Un fet que el fa sentir "poruc i miserable per no defensar el què penso fins les últimes conseqüències".

carta ernest l'independent de gracia

Cauhé demostra que és una gran persona (a banda d'un professional molt valorat allà on ha treballat) posant-se en contacte amb els familiars del pres polític, a qui acaba tornant la preuada carta, "la més important" que segurament ha escrit durant el seu tancament a la presó. La trobada amb l'infant i destinatari de la felicitació és també, molt emotiva: "Content de poder-vos donar aquesta minúscula alegria", diu el periodista, que rep com a resposta "la trobàvem a faltar". Difícil no sentir-se colpit per la injustícia i agraït, en certa forma, a l'atzar que ha fet caure la carta en bones mans. "Comprenc el valor del missatge d'un pare que venç la presó, la tristesa, la injustícia i la deixadesa d'un carter despistat per dir-li felicitats a la seva criatura". Felicitats, Ernest, per aquest exemple d'humanitat i valors.