Mentre tot el país i gran part de l'estranger posaven el focus a la Catedral de Palma pel que va passar diumenge a la sortida de la missa de resurrecció, el Letiziagate, la societat no parava prou atenció al que va passar al monestir de San Lorenzo del Escorial dos dies després. La transcendència del lleig de Letícia a Sofia ha fet trontollar la monarquia, però ha provocat que qualsevol altre detall relacionat amb la casa reial passés desapercebut. Però hi ha hagut un fet que no cal passar per alt, i que potser també va lligat amb el vídeo de l'any.

infantes elena i cristina funeral EFE

Efe

Dimarts es va celebrar la missa per conmemorar els 25 anys de la mort de Don Joan de Borbó, avi del rei Felip i de les infantes Cristina i Elena. A El Escorial hi va assistir una sorprenentment somrient Cristina, que feia gairebé un any que no coincidia amb la seva cunyada, la reina Letícia, amb qui no tenen una relació idílica, precisament. A En Blau ja vam dir que la visita no va fer ni mica de gràcia a la reina. Els reis emèrits defensen i donen suport a Cristina, però ja sabem que Joan Carles i Sofia tampoc són sant de la devoció de Letizia. Les males llengües indiquen que Letícia ha ordenat un cordó de seguretat per impedir cap foto del rei Felip i la seva germana Cristina. I ja sabem que si Letícia vol impedir una foto, ho fa. A la missa de l'avi no es va fer, efectivament, cap foto dels néts junts. Però que Cristina i Elena hi van ser presents, és un fet.

infanta cristina funeral EFE

Efe

Hi ho sabem, no gràcies a Zarzuela. Menys mal que hi havia d'altres mitjans acreditats a banda dels fotògrafs de la Casa Reial. Perquè tot i que Cristina va arribar caminant i saludant, col·locant-se a la primera filera dins el monestir i parlant amb d'altres membres de la família reial, en quantes fotografies distribuïdes per Palau dirien que hi apareix? Els ho poso fàcil. En cap ni una. Tampoc hi apareix el seu nom ni el d'Elena, tot i que aquesta ja acostuma a passar més desapercebuda, en la nota de premsa oficial preparada sobre l'acte en qüestió: "A la ceremonia asistieron unas 250 personas, entre ellas los familiares de Su Majestad el Rey; la Familia Real de Bulgaria; y desde Portugal, personalidades con vínculos con España..."...L'escolanet que va obrir les portes d'El Escorial és més important que les infantes. Encara sort que no l'han afegit a la nota de premsa.

cristina misa don juan EFE

Efe

Cap menció escrita. Cap fotografia. 10 imatges facilitades pel departament de comunicació de Zarzuela, cap amb Cristina i Elena. És cert que han d'informar de les activitats de la Família Reial, no de la família del rei... però no deixa de ser una sospitosa coincidència. L'excusa de que com que anaven vestides de negre, potser no se les veia, no funciona. Letizia també anava de negre. I tothom. Era una missa per un funeral. Sembla, doncs, una decisió més de Letícia per esborrar les seves cunyades del mapa?