Felip VI ha fet un pacte amb els integrants de la seva família, la Família Reial: mantindran els seus privilegis a canvi de no muntar escàndols. Els Marichalar i els Urdangarin segueixen sent Borbons i com a tals tindran escortes, feines de luxe les infantes, viure sense treballar els seus fills i tots poden rebre "donatius" de Joan Carles de dubtosa procedència. Només amb una condició: que no acabin imputats o causant greus problemes d'imatge a la Corona. Això afecta tant les germanes del rei, Elena i Cristina, com els sis nebots. I inclou un afegit: que no entrin en política, que no opinin, que no causin un conflicte diplomàtic o polític. És el que menys interessa al rei, que vol que tota la Família Reial aparenti imparcialitat. Fins al punt que ahir a les eleccions europees va exigir als Borbons que no votessin. Mentre els prínceps de Bèlgica anaven a votar, aquí no existeix ni una sola foto d'Elionor, Froilán o Pablo Urdangarin votant. El rei no ho vol.

dl u558077 013 11 958x630
La princesa Elisabet de Bèlgica votant ahir a les europees, GTRES

La foto d'Elisabet de Bèlgica votant contrasta amb dues fotos de què van fer en jornada electoral a Espanya dues borbones: posicionar-se políticament creant així un problema a Felip, i un problema greu. La neutralitat de la Casa Reial arrasada. La primera insensata va ser la infanta Elena decidint que era un bon dia per donar suport als toreros. La germana gran del rei va aprofitar que l'extrema dreta ascendia a Europa per posicionar-se en contra de l'ecologisme i dels animalistes. Elena va triar un look molt royal per presidir la llotja de la plaça de toros de Madrid, en una imatge que evoca una Espanya amb Elena de reina com a filla gran. Fa venir calfreds. Elena no és una excepció, Felip va anar als toros pocs dies abans, però va tenir la prudència de no fer-ho en jornada electoral.

Elena preside toros GTRES
Elena presideix la corrida de toros en jornada electoral, GTRES

L'altra foto del dia és la de la filla d'Elena, Victoria de Marichalar, que té l'estranya habilitat de ser a l'estranger en dies importants. Quan la seva cosina Elionor va celebrar la majoria d'edat i va convidar els cosins a una celebració a El Pardo, Victoria va rebutjar la invitació al·legant que preferia ser al Perú veient, precisament, una corrida de toros.  Un gest de menyspreu de la Marichalar a la futura reina que ja avança per on van les relacions personals entre elles dues. Ara, en plena jornada electoral a tota Europa, Victoria de Marichalar ha decidit passar.la al Marroc, en viatge d'Instagramer per penjar fotos exòtiques al seu compte. I la noia no ha tingut millor idea que en ple conflicte bèl·lic d'Israel lluir en una foto un mocador palestí:

Victoria de Marichalar con su pañuelo palestino, Instagram
Victoria de Marichalar amb mocador palestí, Instagram

El pitjor de la foto és que la neboda del rei exhibeix un símbol que pot suposar un conflicte diplomàtic amb Israel no per rebel·lia, per suport a la causa palestina o per oferir la seva anàlisi del conflicte israelià-palestí. Es posa el mocador perquè és al Marroc i li sembla exòtic. És una frivolitat descomunal. Felip no controla res. Amb aquestes vaques haurà de llaurar Elionor quan sigui la reina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!