La Família Reial la integren tres branques: els Borbons, els Ortiz i els Grècia. Les tres generacions es barregen poc: avis, fills i nets, tots esperant que els toqui el torn de regnar o de ser familiars directes de qui regna. Durant els anys de Joan Carles qui tenia més pes dins la casa era la reina Sofia i ara amb el regnat de Felip i amb les dues filles fora de casa, Elionor a Saragossa i Sofia a Gal·les, qui mana és Letícia. A Zarzuela avui dia només queden residint-hi quatre membres de l'extensa família: Felip, Letícia, la reina Sofia i la seva germana petita, Irene de Grècia. No se sap ben bé per què la tieta grega de Felip viu allà, a costa de l'erari públic, i en qualitat de què. Tota Espanya fa com qui no veu per tractar-se d'una senyora gran, discreta i estrambòtica fins al punt que la mateixa família la coneix com "la tía pecu", de peculiar. Ara als 81 anys se sap que li han diagnosticat Alzheimer.

Letizia Irene Grecia GTRES
Letícia i Irene de Grècia GTRES

Aquest estiu es va veure Letícia especialment atenta amb Irene, agafant-la de la mà a les sortides nocturnes per Mallorca per evitar que s'entrebanqués. No semblava tan anciana com per requerir ajuda. De fet és tres anys més jove que la reina Sofia, que als 84 anys veu l'ombra de l'Alzheimer sobrevolant la seva família de sang. El rei Joan Carles té problemes cognitius (pateix demència senil), la mateixa Sofia té manies de persona gran, com els seus collarets de pitonissa o els OVNIS, però és Irene la que ha caigut primer en aquesta tràgica malaltia. Escriu Lecturas "Irene de Grecia es la pequeña de sus tres hermanos; y, quizás por eso, su hermana Sofía siempre la quiso proteger. Siempre pendiente de ella, siempre cuidándola. Y, de un tiempo a esta parte, más aún. Y es que a la princesa griega “se le están borrando los recuerdos”. La hermana de la reina Sofía padece el mal del olvido, lo que ha provocado que se le desdibujen los recuerdos de todo aquello que vivió en su infancia y en su juventud. Pero, es más, los rostros de sus seres queridos; también se vuelven confusos y poco claros. Desde que falleció su madre, Irene de Grecia se marchó a Zarzuela; donde es una más. Siempre al lado de su hermana, siendo, prácticamente, su sombra. Las dos un pack indivisible; donde va una, va la otra. Cada noche cenan juntas y comparten rutinas en Palacio, donde las dos viven en la misma planta".

Irene de Grecia y sofia GTRES
Irene de Grècia i Sofia GTRES

Un nou problema per a la Família Borbó, no tant com gestionar la malaltia de la tieta Irene, que està més que ben assistida amb tot el personal de Palau, sinó l'ombra de l'Alzheimer que sobrevola la reina Sofia. Mort el seu germà Constantí i malalta la seva germana Irene, es va quedant sola. Encara exerceix un paper institucional i representatiu, cobra de l'erari públic i presideix actes oficials. I en qualsevol moment pot patir aquesta trista malaltia que s'està emportant la seva germana Irene. La natura comença a fer el seu camí i els membres de la Tercera Edat de la Família Reial, veuen que els anys comencen a pesar. Massa.

Juan Carolos, sofía e Irene de Grecia GTRES
Joan Carles, Sofia i Irene de Grècia GTRES

Els de la foto tenen 85, 84 i 81 anys, dues d'elles viuen a Zarzuela i el tercer a l'exili dels Emirats. Joan Carles, no es diu massa, pateix demència senil.  L'últim biògraf de la Corona, José Antonio Zarzalejos, destapava el frau i els problemes de senilitat de Joan Carles. Zarzalejos: "El rey está expatriado, ha reconocido que ha defraudado fiscalmente, ha pagado 800 mil euros de regularización. Se ha beneficiado de una comisión de 100 millones... Son hechos, no opiniones". És la màxima dels monàrquics: per salvar el fill ensorren el pare. El llibre és el primer que destapa que Joan Carles no té una salut mental "idònia". Atenció a la bomba del rei que ningú no explica: "El libro pone en duda que Juan Carlos estuviese plenamente lúcido antes de su abdicación y asegura que es una persona denortada, con lapsus seniles" El rei ha perdut el Nord en sentit literal, té demència senil. L'entrevista defuig la paraula Alzheimer però Zarzalejos, gens sospitós de ser republicà, admet: "Juan Carlos tiene una percepción de la realidad distorsionada. Me lo han confirmado más de tres personas.  Es un hombre con lapsus de memoria, pero sobre todo con un principio de deterioro cognitivo progresivo. Por eso no percibe como reprobable todo lo que ha hecho". L'últim refugi de Felip: té un pare dement.