No hi ha ni una setmana que la premsa internacional no dediqui un titular, un reportatge o una editorial a la corona espanyola. L'últim ha estat el diari britànic The Economist i lliga l'enfonsament mediàtic de Joan Carles I amb el progressiu declivi dels borbons: "Una corona embrutada", aquest és l'epígraf que precedeix el titular del reportatge i assegura que "els titulars sobre les finances i els amants de l’ex rei Joan Carles fan vergonya a la monarquia". Per això, s'expliquen les causes del "distanciament de Felip VI amb el seu pare".

Però The Economist, no es queda amb el present. Dedica una bona mirada i analitza el passat de la monarquia espanyola per entendre com es basa en uns inicis lligats a un règim dictatorial que ha acabat instal·lant-se en un de democràtic: "Joan Carles va ser molt respectat per salvar la transició d'Espanya cap a la democràcia. Va jugar un paper crucial en el cop d'estat del 1981 però les seves formes van tapar els grans errors". A més, també situen un Joan Carles dins una família arruïnada que anava desesperada per fer diners: "Franco va elegir-lo incomplint amb no creure amb el pare d'aquest, que estava exiliat". En aquest cas, el rotatiu es refereix a Joan de Borbó, Comte de Barcelona a qui recorden que per ell i el seu fill "els diners eren una font de problemes constants". 

Per tot plegat, pretenen fer un símil amb l'actualitat i intenten comprendre les motivacions que també ha heretat el propi Felip VI quan es tracta de parlar de diners: "El rei Felip va créixer veient el seu pare recollir amants com si fossin regals estatals", un ambient que ha marcat a l'hereu.
rei economist

Des de la Gran Bretanya també destaquen que la premsa espanyola està implicada en conèixer la veritat de la seva corona, un aspecte inèdit si mirem enrere: "La premsa espanyola continua publicant cartes filtrades dels advocats de la Sra. Larsen suggerint que va intentar implicar Felip VI". De moment, aquest ja ha renunciat a l'herència del seu pare i cal saber com acabaran les investigacions obertes a la fiscalia de Suïssa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat