Empatxats estem ja de veure aquesta demostració patriòtica d'espanyolitat pel 12 d'octubre. Un dia on a les espanyes se celebra el Día de la Fiesta Nacional, però on a Catalunya, com bé diu la Pilar Rahola, ens estimem molt més celebra els sants de les Pilars. O, si ets la Judit Mascó, celebrar el dia del teu aniversari.

Fins al gorro ja de veure militars desfilant per Madrid, de veure la princesa Elionor orgullosa al costat dels seus pares, de veure cabres de la legió, paracaigudistes i gent armada caminant amb els vestits de soldadets espanyols. Aquest dia, aquesta celebració, a més, arriba sense que haguem tingut temps de recuperar-nos d'un altre empatx de bandereta espanyola. I és que fa uns dies, una setmana amb prou feines, es va celebrar la jura de bandera de l'hereva, a l'acadèmia militar de Saragossa on està fent la seva formació marcial al costat de la resta de cadets de primer curs que ara hem sabut que tenien l'avís, la recomanació de Zarzuela de no dir ni mu de la princesa, de no fer-li fotos o de no revelar res sobre com li va a la filla de Felip i Letícia a l'acadèmia, tal i com va revelar un cadet a Monarquía confidencial. Així que la ciutadania s'ha de conformar amb les imatges que proporciona la mateixa Casa Reial sobre actes com aquell, on vam veure Elionor petonejant la bandera, desfilant i els seus pares, a punt de la llagrimeta de veure-la així. 

elionor jura bandera2
Elionor, el dia de la jura de bandera / @CasaReal
elionor jura bandera3
Elionor, el dia de la jura de bandera, davant de Felip / @CasaReal
elionor jura bandera4
Elionor, el dia de la jura de bandera / @CasaReal

D'aquell dia, Zarzuela es va fer un tip de publicar imatges de la jove al costat de la rojigualda a la qual li jurava amor etern. Però també va facilitar, via xarxes, imatges de l'acte des del punt de vista dels pares de la protagonista. Imatges de Felip i Letícia presidint l'acte mentre veien el paripé de la seva filla i dels companys de promoció. Imatges com aquestes o com la que il·lustra la portada d'aquesta peça:

Fixin-se, concretament, en aquesta imatge:

jura bandera academia
Felip i Letícia, a la jura de bandera / @CasaReal

Felip i Letícia, saludant al personal, amb els palmeros al voltant. Els monarques, elevats en una petita tarima de fusta, envoltats per una corda vermella i davant d'una mena de monòlit que homenatja amb "honor y gloria a los que dieron su vida por la patria"... És curiós, però, que Casa Reial facilités aquesta imatge des d'aquest angle que veuen. Perquè, curiosament, no van facilitar la imatge des d'un altre angle, un angle central, i ampliant la imatge perquè es veiés bé què hi havia penjat a la paret, darrera el monòlit, a l'acadèmia militar de Saragossa. Una imatge que el periodista Fonsi Loaiza sí ha capturat i mostrat. I és que, com ell diu, "La Academia Militar de Zaragoza hizo apología del franquismo en la jura de bandera de Leonor".

Fixin-se en la segona imatge que mostra Loaiza:

jura bandera academia cartell franco
Felip i Letícia, a la jura de bandera 

 Què hi apareix, a la part superior esquerra de la imatge? Tachín tachán... un tapís homenatjant el dictador, on es pot llegir "2ª época 20 febrero 1927 General Franco". Immediatament, l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) ha demanat al govern espanyol que sancioni l'enaltiment indissimulat al franquisme durant la jura de bandera en la qual va participar Elionor en presència de Felip i Letícia: “Un homenaje a un dictador que ofende a sus víctimas y atenta contra la legislación que sanciona la exhibición en edificios públicos de elementos contrarios a la memoria democrática”, amb un tapís vergonyós que reconeix honors i recorda a Franco com a fundador de l'Acadèmia. “Nadie imagina una placa en un colegio que recuerde que allí estudió un terrorista; que un colegio de Austria presuma de que en sus aulas se formó Adolf Hitler y se ponga la excusa de que estudió antes de que fuera responsable del Holocausto", ha dit el president d'ARMH, Emilio Silva... Ens apostem alguna cosa a que el tapís continuarà penjat allà fins que Elionor acabi la formació, i fins i tot, fins que l'acabin els fills que tingui Elionor en el futur?