Zarzuela ha pres una de les decisions més inexplicables, controvertides i absurdes que es recorden a Palau. En la seva obsessió d'apartar la reina Letícia de l'agenda oficial negant-li l'opció de presidir cap acte oficial des de fa un mes (només surt en actes de Felip com a reina consort, de comparsa), amb aquesta dèria han empès a la reina Sofia, octogenària i convalescent de 4 nits d'hospital, a fer un llarguíssim viatge oficial a Cracòvia. Tres dies, de Sant Jordi a Sant Marc, per presidir una conferència internacional sobre Alzheimer, la malaltia que pateix la seva germana Irene de Grècia. Un acte que, segur, Sofia volia presidir pel significat familiar i per mostrar que la suposada cistitis no pot amb ella, la infecció que la va tenir hospitalitzada 4 nits i que la va fer seguir medicant-se a Zarzuela intubada, com mostrava la via al braç en sortir de la Ruber. La realitat és una altra: la salut sí pot amb ella i les fotos a Polònia de Sofia són un drama. Un primer pla mostra la reina ullerosa, amb bosses als ulls, mal maquillada, amb la ratlla de maquillatge a l'ull mal feta, i amb la cara desencaixada. Sofia no estava per fer aquest viatge:

DL u554927 007
Sofia a Cracòvia, sembla una foto policial, GTRES
DL u554927 015
Sofia a la conferència de l'Alzheimer a Cracòvia, GTRES

El fotògraf polonès no ha tingut pietat de l'octogenària. És evident que un primer pla tan de prop com aquest en una persona gran, gairebé anciana, no és fer-li cap favor, però el que encara és una evidència més crua és que la reina Sofia no hauria d'haver fet mai aquest viatge, de tres dies, a un país molt llunyà de la Unió Europea, amb moltes hores de vol i per un compromís en el qual podria haver-la substituït perfectament Letícia, en nom de la seva sogra. Però Zarzuela ha embogit en l'obsessió d'apartar Letícia i de substituir-la per l'octogenària Sofia, fins i tot posant-li actes en l'agenda oficial quan encara està convalescent d'una greu infecció. Tot és molt estrany, absurd i com sempre en Zarzuela: mal explicat. El fotògraf polonès retrata la mare del rei amb mala cara i al costat d'una creu, com si veiés el seu funeral. Entre ser poètic o de mal gust:

DL u554927 018
Sofia i la creu, Polònia, 2024 GTRES

Aquest és el primer acte de Sofia després de la seva llarga baixa hospitalària. A partir d'ara serà habitual parlar de la mala salut dels emèrits, amb 85 i 86 anys. Tots dos han enterrat recentment dos germans, la infanta Pilar i Constantí de Grècia, i conserven dues germanes amb una salut precària, la infanta Margarita, invident i en cadira de rodes i Irene de Grècia, tia Pecu, amb l'esmentat Alzheimer. Felip, Cristina i Elena estan avisats. En qualsevol moment poden tenir un ensurt. Joan Carles semblava el més delicat i està permanentment monitoritzat a través d'un anell especial que li controla les constants vitals i les envia a una central. Sofia semblava que gaudia de bona salut però en l'última època ha fet el que s'anomena popularment "un baixón". Zarzuela té tots els protocols a punt per la primera defunció d'un rei en democràcia. El que no queda clar és quin rei, o reina, serà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!