Felip i Letícia han fet les maletes aquest matí i han marxat cap a Extremadura. Una visita molt especial que s'ha produït cent anys després d'un viatge històric d'un avantpassat del rei Borbó: el que va fer Alfons XIII l'any 1922. Els reis espanyols han arribat a Pinofranqueado on han complert amb la tradició de visitar la zona de Las Hurdes, un territori que el besavi de Felip va conèixer fa un segle i que res té a veure amb les alqueries que va presenciar l'avantpassat Borbó ara fa cent anys. Els veïns de la zona han rebut els monarques espanyols com si fossin a Bienvenido Mr. Marshall. Però en aquesta ocasió, Felip i Letícia sí que s'han deixat estimar, saludant tot quisqui, fent-se fotos i recollint els elogis enfervorits dels veïns. Milers de persones dels 500 quilòmetres quadrats que composen Las Hurdes han anat fins a Pinofranqueado per rebre els reis amb tots els honors. Carrers plens fins a l'ajuntament, i ells, encantats de la vida.

Hem vist Letícia fent una picada d'ullet a Extremadura, en clau cromàtica, vestint camisa verda i faldilla blanca estampada, rebuts per un grup d'alumnes, agafant nens petits en braços, balls i tambors. "Es una alegría venir a esta comarca recordando la histórica visita del Rey Alfonso XIII hace cien años", ha escrit Felip al llibre d'honor de l'ajuntament del poble. Sí, sí, molt recordar el besavi, però no ha tingut nassos de fer com ell, cosa que hagués estat, realment, un homenatge en tota regla. Fixin-se en aquest comentari de la meravellosa Pilar Eyre a xarxes...:

Aquesta referència a la roba que portava Felip no és debades. Perquè l'escriptora i periodista ho ha deixat caure? Perquè fa cent anys, la ruta del Borbó va durar quatre dies, visitant pobles com Casar de Palomero, Vegas de Coria, Rubiaco o Nuñomoral. Com que les carreteres de fa cent anys només arribaven al principi de la comarca, van haver de fer el recorregut a cavall. Arran de la visita reial, algun mitjà com Vanitatis escrivia que "no podemos obviar el baño desnudo que se dio Alfonso XIII en el río Los Ángeles, dando lugar a una imagen histórica que se popularizó años después, en tiempos de la Segunda República. Un gesto que, aunque aún no se haya informado al detalle del recorrido, tenemos claro que no se repetirá". I malauradament, no s'ha repetit. Explica Eyre que Alfons XIII "Se bañó desnudo con el doctor Marañón, que se dejó los calzoncillos. La foto la hizo Campúa, que luego fue el fotógrafo particular de Franco" i es preguntava com és que avui ningú hagués mostrat les fotos:

Però la xarxa, sempre ràpida i sempre atenta, ha fet possible els desitjos d'Eyre, satisfent, de pas, la curiositat de molts usuaris de la xarxa:

Avui, però, molta música de tamborilero, moltes fotos, molt tast de licor Pichín Real, com diuen al diari El Mundo, moltes plaques commemoratives, però ha faltat el més important: que Felip hagués reproduït exactament el que va fer el seu avantpassat a la mateixa zona, just fa cent anys. És a dir, banyar-se en pilota picada. A l'emèrit, per exemple, sí que el vam veure de bocaterrosa dalt d'un iot amb les natges al sol.

Felip no ha volgut fer com el seu pare o el seu besavi... Total, tampoc ens haguéssim escandalitzat gaire: fa molt de temps que els ciutadans els hi veiem les vergonyes als Borbons amb els seus escàndols, especialment, els de Juancar.