Mals temps per la monarquia espanyola. Els escàndols dels darrers temps han posat a l'ull de l'huracà una família que ja venia tocada de sèrie i que ara travessa les seves hores més baixes. El letiziagate no va fer si no espatllar la imatge pública de la reina Letícia pel seu caràcter, la del seu marit, un rei Felip pusil·lànime o la de la mal criada filla, la princesa Elionor, exigint reverències als companys d'escola i apartant la mà de l'àvia quan l'acarona.

leticia sofia nenes 6 efe

Efe

Després, el paripé de la visita a Joan Carles a l'hospital o el recordatori d'unes imatges on la reina hi apareixia gratant-se l'entrecuix en un acte molt poc regi. Ara, segons dades d'una enquesta recent, el 37% dels espanyols pensen que caldria abolir la monarquia i més de la meitat dona suport a que se celebri un referèndum per decidir si el cap d'Estat hauria de ser un monarca. Curiós que més del 50% dels ciutadans sí optarien per aquesta opció, tenint en compte l'al·lèrgia que semblen tenir a una altra mena de referèndums.

familia reial catedral palma

Efe

Què vol dir això? Que els borbons són els que tenen menys suport per part del poble de totes les cases reials. Per exemple, si ho extrapolem a la Gran Bretanya, on avui se celebra el casament de l'any entre Enric i Megan, només un 15% dels anglesos estarien a favor de la fi de la monarquia. Parlant de l'enllaç del nét de la reina d'Anglaterra, ha quedat demostrat un cop més que ni Felip ni Letícia pinten massa ara per ara entre els seus homòlegs europeus. Segons sembla, al castell de Windsor ni estaran ni se'ls espera. I això que Felip és padrí de bateig del príncep Guillem. De fet, s'especula amb que l'única presència de la família reial espanyola avui a Londres sigui només la de la reina emèrita Sofia.

ENRIC I MEGAN EFE

Efe

No els busquin entre els 2.600 assistents a l'enllaç. Des de Zarzuela s'insisteix en què l'apretada agenda dels monarques no feia possible la presència al casori de l'any. Sí, sí, a bodes em convides... El viatge que ha de fer Letícia a la República Dominicana i Haití just demà, ha estat el motiu "oficial". Això i que el casament no és de cap hereu al tron. 

Letícia i Felip boda  Casareal

@CasaReal

Un oportú viatge on la reina estarà sola i separada del seu marit, curiosament, en un moment on el seu matrimoni és més en entredit que mai, i on, en teoria, el dia 22 haurien d'haver passat junts per celebrar els 14 anys de matrimoni entre els actuals reis. Menystinguts per la reialesa britànica, pels ciutadans espanyols i possiblement, entre ells mateixos...