La reina Sofía ha abandonat Espanya. Tornarà, eh? D'aquí a tres o quatre dies la veuran novament a Zarzuela, acompanyant la seva inseparable germana Irene, la tía Pecu. L'emèrita ha agafat un vol que la porta a milers de quilòmetres de distància, però no, no s'equivoquen. No aterrarà, tret d'una sorpresa majúscula, a la ciutat on resideix el seu marit des de fa gairebé 3 anys. L'avió ha agafat la direcció inversa a Abu Dhabi: la ciutat de Houston, a Texas. L'agenda de la reina és exigua però també inclou viatges transoceànics, s'ho munta bé. Tres esdeveniments la reclamen: l'acte de presentació del Portal d'Història Hispànica, el lliurament dels Sophia Awards a l'Excel·lència i l'Spain Fusion Texas, un festival gastronòmic. No cal dir que la cita amb més xixa és la tercera, clar.

La grega, posant-se fina? No quadra gaire coneixent la seva trajectòria i costums. Sempre la descriuen com algú frugal i espartana, que no menja carn animal i que perd l'oremus per un potent plat de mongetes estofades (sense sagraments), malgrat els efectes que puguin tenir sobre el seu sistema digestiu. Ben pensat, però, tampoc això suposa cap problema: entre que és un gerro xinès al que ningú fa cas i que la seva única companyia és la germana, doncs hi ha confiança. Només poden patir els escortes i ajudants, però aquells dies mantenen una distància de seguretat. Es podria dir que pràcticament és vegetariana, com la mística, abstèmia i budista Irene, tot i que tant en tant se salta la dieta. I quan posi els peus a Texas començarà el tiberi.

Reina Sofía en restaurante Los Claveles GTRES
La reina Sofia al restaurant Los Claveles / GTRES
Alubias Ibeas Youtube Casa Ojeda
Les mongetes favorites de Sofía, les d'Ibeas / Casa Ojeda

Sofia a Houston, es posarà les botes amb pernil, formatge i vi, tot prohibit per a la seva germana Irene

El motiu no serà que abraci els restaurants de menjar ràpid tan habituals a la geografia nord-americana. Ja que ha de pecar, va amb tot. No demostra gaire originalitat, perquè el que li posaran davant dels morros seran productes que ha vist, olorat i assaborit en més d'una ocasió i més d'un compromís: pernil ibèric, formatges, vins, etcètera. Com anar a un bar de tota la vida, però a Houston: participarà a xerrades, presentacions i degustacions d'un potent assortit d'especialitats que volen ampliar mercats en aquelles latituds. Esperem que la qualitat sigui bona i no com el flamenco que Espanya envia a Eurovisió. Que després venen els disgustos i els fracassos. Perdó, però algú ho havia de dir.

Sofía e Irene   GTRES
Sofía i Irene / GTRES

Els tres restauradors que faran saltar-se la dieta, un d'ells amb essència catalana

A banda del tapeo, la reina gaudirà de showcookings amb xefs d'origen o inspiració a l'Estat espanyol. Aquí la cosa puja de categoria: els triats, explica Jaleos, són Danny Lledó del restaurant Xiquet amb estrella Michelin a Washington (el més català de tots), Mat Schuster del Canela Bistró a San Francisco o Periko Ortega del ReComiendo a Córdoba, Andalusia. Un festival. Envoltada de productes prohibits, però un dia és un dia. I a aquestes altures del partit, no cal privar-se de res. Perquè malgrat tanta disciplina amb el mam i teca, no vol semblar-se a la Letícia, obsessiva a la cuina i al rebost. I encara més: la bona taula sempre li ha agradat, li recorda al marit errant, absent i idealitzat. Va per ell.

Ja que ningú la treu a sopar, Sofia es treu a si mateixa.