La reina Sofia sempre ha prioritzat la seva faceta com a monarca com mare o com a persona. Els que la coneixen bé saben que sempre s'ha donat a la institució, de fet, en el dia d'avui, als seus 85 anys, encara es manté en ferm a Casa Real, encara que amb un paper més residual, en qualitat d'emèrita. No obstant això, ella sempre vol que es respecti la jerarquia. Morirà reina, i vol que se la tracti com a tal. En el servei i en la seva pròpia família obliga a tots que li facin la reverència i la tractin de vostè, una norma que Letizia se salta a la tolera per demostrar-li que la reina ara és vostè.

Els que coneixen bé la reina Sofia sempre han dit que és una dona molt maniàtica, estricta de l'ordre i la neteja. L'emèrita és una dona molt agradable en les distàncies curtes, però també molt exigent, especialment amb el servei. Quan una cosa no li agrada no té cap remordiment a l'hora de dir-la alt i clar. I si alguna cosa està malament mana repetir-ho. Algunes vegades el personal de servei ha tingut por i s'han arribat a sentir molt malament.

reina Sofia
reina Sofia

La reina Sofia és una dona molt escrupolosa i exigent amb ella i amb els altres

Es diu que és una persona molt estricta. "La reina no accepta consells i rarament es queixa. Tanmateix, és inflexible amb el servei; si nota que una peça no està correctament planxada, simplement la llança a terra", explica Pilar Eyre al seu article titulat 'No és per maldat'. És coneguda per la seva exigència amb si mateixa i amb els altres, destacant el seu sentit de la responsabilitat.

Reina Sofia
Reina Sofia

Tant en Zarzuela com quan té un viatge internacional, la reina Sofia demana que es compleixin totes les seves comoditats. El seu grup d'assessors i personal de seguretat s'encarrega que tot estigui en ordre als hotels i transports. Tot net i en perfectes condicions.

Segons el testimoni d'algú que va formar part del seu equip de perruqueria al principi, "si accidentalment li tiraves del cabell no deia res, però la mirada... uff, la mirada...". Un record que encara li produeix "un estremiment" en recordar-ho. Sempre que s'allotja en un hotel, sol·licita diverses neteges, exigint que el bany sigui impecable i completament desinfectat, així com els llençols. És una persona molt escrupolosa. Com a dada curiosa, tampoc no es renta amb paper higiènic, sempre utilitza tovalloles de nadons.