La prioritat constant de la Reina Sofia ha estat el seu paper com a monarca, relegant els seus rols de mare i persona. Aquells que la coneixen bé reconeixen la seva dedicació a la institució. Als seus 85 anys, manté la seva presència a la Casa Reial, encara que de manera més residual, ostentant el títol d'emèrita. Malgrat això, insisteix que es respecti la jerarquia i desitja ser tractada com la reina que és. En el servei i en la seva família, exigeix reverència i tractament formal, una norma que Letizia desafia per afirmar la seva pròpia posició com a reina.

Els qui estan familiaritzat amb la Reina Sofia la descriuen com una persona meticulosa, estricta quant a l'ordre i la neteja. Encara que és afable en situacions properes, mostra exigència, especialment cap al personal de servei. Si alguna cosa no compleix els seus estàndards, no dubta a expressar-ho clarament i, en ocasions, ordena repetir la tasca. Aquesta actitud ha generat temor i malestar en el personal en algunes ocasions.

La reina Sofia a Marivent
La reina Sofia a Marivent

Les manies de la reina Sofia tornen bojos els empleats de Zarzuela

Se la considera una persona estricta que no accepta consells i rares vegades es queixa. La seva rigidesa es manifesta particularment amb el servei; si observa que una peça no està correctament planxada, la llança a terra sense dubtar-ho, segons Pilar Eyre al seu article titulat 'no És per maldat'. La seva reputació destaca per la seva exigència amb si mateixa i amb els altres, ressaltant el seu sentit de la responsabilitat.

reina Sofia
reina Sofia

Tant en la Zarzuela com durant els seus viatges internacionals, la Reina Sofia demanda que s'atenguin totes les seves comoditats. El seu equip d'assessors i seguretat s'encarrega de garantir que tot estigui en ordre als hotels i transports, assegurant-se que siguin impecables i en perfectes condicions.

La reina Sofia sempre beu aigua embotellada, mai de l'aixeta, i tampoc no li agrada dutxar-se amb aigua de l'aixeta perquè porta massa calç, i segons ella, fa malbé el seu cabell i la seva pell, que es torna més aspra, a més li produeix picor. Ha instal·lat en Zarzuela un descalcificador d'aigua a totes les aixetes. Tot l'aigua que surt de la seva dutxa està lliure de calç.