La reina Sofia es troba davant d'un període de canvis. Amb la recent assolida majoria d'edat de Leonor, és probable que els seus serveis a la institució ja no siguin requerits. L'emèrita era l'única membre de la família reial que figurava en els Pressupostos Generals de l'Estat i exercia funcions a la corona. S'encarregava de representar en alguns esdeveniments als quals els Reis no podien assistir per incompatibilitat. Tanmateix, en l'actualitat, la princesa ja és major d'edat i participa en esdeveniments sense la presència dels seus pares. El mateix passarà amb la infanta Sofia en menys de dos anys, assumint la tasca que realitzava la seva àvia paterna. Felipe i Letizia han discutit la possibilitat de jubilar a l'emèrita als seus 85 anys perquè pugui descansar i dedicar-se a si mateixa i a la seva germana Irene, qui segons la revista Lecturas, pateix la malaltia de l'oblit, Alzheimer.

Sofia sempre ha estat compromesa amb la institució, malgrat les humiliacions de Juan Carlos i Felipe, entenia quin era el seu deure. El seu paper com a reina prevalia sobre el de mare o dona. S'enfronta amb aprensió al moment d'anunciar la seva retirada i li agradaria romandre activa fins al final. La corona és la seva vida.

La reina Sofia a Marivent
La reina Sofia a Marivent

L'emèrita ha estat una de les reines més estimades en les monarquies europees, una figura històrica reconeguda a tot el món pel seu acompliment com a reina, així com pel seu caràcter fort i exigent, juntament amb les seves peculiaritats. La germana d'Irene sempre ha establert normes rigoroses, i el seu personal de servei ha d'assegurar-se que es compleixin.

En totes les seves aparicions fora de Madrid, la reina Sofia tria els hotels més exclusius, optant exclusivament per establiments de cinc estrelles. Requereix que es compleixin totes les seves comoditats, i la majoria dels hotels coneixen i s'esforcen per satisfer les seves exigències.

Les exigències de la reina Sofia als hotels

Es diu que és una persona molt estricta. "La reina no accepta consells i rarament es queixa. Tanmateix, és inflexible amb el servei; si nota que una peça no està correctament planxada, simplement la llança a terra", explica Pilar Eyre al seu article titulat 'No és per maldat'. És coneguda per la seva exigència amb si mateixa i amb els altres, destacant el seu sentit de la responsabilitat.

Reina Sofia 2024 EP
Reina Sofia 2024 EP

Segons el testimoni d'algú que va formar part del seu equip de perruqueria al principi, "si accidentalment li tiraves del cabell, no deia res, però la mirada... uff, la mirada...". Un record que encara li produeix "un estremiment" en recordar-ho. Sempre que s'allotja en un hotel, sol·licita diverses neteges, exigint que el bany sigui impecable i completament desinfectat, així com els llençols. La seva aversió a la brutícia es reflecteix en la seva escrupolositat, especialment tenint en compte la quantitat de persones que ocupen els hotels diàriament.