Joan Carles I i Sofia comparteixen únicament la connexió de tenir tres fills en comú, però les seves discrepàncies són absolutament insuperables. La reina emèrita ha optat per ignorar per complet la persona que l'ha enganyat repetidament amb altres dones, considerant aquesta història com una part indesitjada del seu passat que prefereix deixar enrere. Ja ha transmès als seus fills les seves últimes voluntats per després de la seva mort, expressant el seu desig de no ser enterrada, sinó cremada. A més, ha deixat clar que no vol que les seves restes descansin en un palau, sinó que anhela la llibertat de ser escampats al mar Egeu, el mateix que la va veure créixer.

En una entrevista, la mare de Felipe va afirmar amb determinació: "Moriré sent reina, regnant fins al meu últim alè. Fins i tot si el meu fill regna o si em trobo en l'exili... Que així sigui! Això ja no serà la meva preocupació! Que decideixin què fer amb mi". Tanmateix, deixa clar que no desitja reposar al panteó dels Borbons, un lloc que Juan Carlos considera apropiat per al seu propi enterrament, en descriure'l com a "molt lúgubre" i desagradable degut mentre els cossos han de passar allà abans de descompondre's.

Juan Carlos GTRES
Juan Carlos GTRES

Juan Carlos va enfrontar una crisi significativa a l'assistir als funerals de la reina Isabel II i Constantino de Grècia en menys d'un any, la qual cosa el va fer reflexionar sobre la seva pròpia edat i la finitud de la seva existència. Malgrat els seus desitjos de tornar a Espanya, no desitja perjudicar la monarquia, encara que sempre ha expressat sentir-se'n més com un "pare repudiat".

Un homenatge per a Juan Carlos

Encara que l'emèrit ha reflexionat sobre el seu propi enterrament, actualment gaudeix del millor moment de la seva vida i desitja que aquest capítol final arribi el més tard possible. Somia partir d'aquest món sent recordat com el gran rei de la democràcia que va ser durant quatre dècades.

Joan Carles I
Joan Carles I

Imagina un funeral espectacular, amb un gran desplegament similar al de la reina Isabel II o el seu propi pare, Juan de Borbón, el fèretre del qual va ser transportat en un carro d'artilleria des del Palau Reial fins al Reial Monestir de San Lorenzo del Escorial, on es va dur a terme una missa-funeral amb la participació de centenars de ciutadans.

Segons el protocol, l'enterrament de Juan Carlos comptarà amb honors militars, ja que, a causa de la seva abdicació, no se li tracta com a rei, sinó com a Príncep d'Astúries. El Govern en aquell moment determinarà el seu rang d'Estat, encara que la família reial podria optar per un funeral més íntim amb només familiars i amics propers. No obstant això, els honors militars serien inevitables a causa de la seva posició anterior.