La imatge més impactant protagonitzada pels borbons els darrers anys és sens dubte el que va passar a la Catedral de Palma ara fa quatre anys. Aquell Diumenge de Resurrecció que pot acabar sent la creu de la família reial. Mai la sortida d'una missa havia suposat un cop tan dur a una família. Quan els espanyols van veure el vídeo bocabadats, s'havien de pessigar. Veure mare i filla, Letícia i Elionor, menyspreant l'octogenària Sofia, amb gestos fefaents, va fer adonar tothom que sogra i jove no se suporten. Si no el recorden, aquí el tenen: als 15 segons es veu Sofia fent un petó al front de la seva neta hereva al tron, i immediatament Letícia li neteja la pell on l'àvia l'acaba de besar. No sembla que ho faci per enretirar-li una marca de pintallavis. El vídeo continua i als 45 segons podem veure com de ben après tenen les nenes que la foto principal és la dels reis Felip i Letícia i les filles. La infanta Sofia fa una petita passa al costat empesa per la seva mare, que l'estira de la cintura i l'allunya dels reis emèrits per emmarcar la foto que vol Letícia, la dels quatre que li importen (o les tres que de debò li importen).

Però tot i ser una de les tradicions més arrelades a Zarzuela, des d'aquell dia la cosa no és el mateix. I menys, després de l'esclat de la pandèmia de fa dos anys. Explica el Diario de Mallorca que fonts pròximes a Zarzuela asseguren que Felip, Letícia i les nenes no assistiran a la missa de diumenge de Resurrecció del proper 17 d'abril a la Catedral de Palma. Decepció absoluta a la ciutat balear, que esperaven amb candeletes que la família reial recuperés aquesta tradició després de la pandèmia, però sembla que els reis, Elionor i la infata Sofia no es tornaran a unir d'aquí a dos diumenges: "desde la institución apuntan a los tiempos convulsos que se vive por la guerra en Ucrania como principal motivo para no acudir. Según fuentes de Casa del Rey, no sería conveniente dar una imagen de la familia en un evento, por definirlo de alguna manera, más festivo". El tens record del que va passar fa quatre anys tampoc no ajuda a que es repeteixi una imatge com aquesta. No ens estranyaria gens ni mica que hagi estat la mateixa Letícia la que hagi dit que no vol tornar al lloc dels fets ni en pintura.

familia reial palma 2019 gtres

La família reial, a Palma, un any després del lleig de Letícia a Sofia, fent el paperot / GTRES

Els més monàrquics esperaven impacient aquesta data per tornar a veure reunida a la família reial i per tornar a veure a Espanya la princesa Elionor. L'hereva deixarà el UWC Aylantic College de Gal·les durant uns dies de vacances, però de moment, es quedaran sense veure en públic Elionor després de molt de temps, perquè ja saben que l'hermetisme de què fa i què deixa de fer la princesa a l'internat és màxim, ni una sola imatge, no fos cas, al costat dels seus companys d'escola. De fet, la darrera vegada que vam veure juntes les dues germanes va ser a la tradicional i casposa fotografia que distribueix la Zarzuela cada Nadal.

felicitacio nadal

Felicitació Nadal, darrera vegada de les germanes juntes / Casa Reial

Així doncs, la darrera vegada que els reis i les seves filles van anar a la missa de Pasqua va ser l'any 2019, un any després del lleig de Letícia a Sofia. No sembla, però, que ningú de la família tingui cap intenció de recuperar la tradició. Decepció total entre la gent de Palma, que es quedarà amb les ganes de veure els Borbons fent el tradicional paperot davant la catedral.