Maleïda hemeroteca. Enmig de l’allau d’informacions sobre els escàndols de corrupció del rei Joan Carles, les xarxes socials han fet aflorar unes declaracions sobre el pagament d’impostos que l’exmonarca va fer gairebé tres dècades enrere. Corria l’any 1992 quan l’aleshores cap de l’Estat va concedir una de les entrevistes més profundes que mai li van fer durant el seu regnat. La periodista encarregada d’aquella conversa va ser la britànica Selina Scott, una presentadora de la BBC que es va col·locar al capdavant del documental The year of Spain (en català, L’any d’Espanya”), coincidint amb els Jocs Olímpics de Barcelona, l’Exposició Universal de Sevilla i la inauguració de l’AVE entre Madrid i la capital andalusa. Aquell dia, Joan Carles va fer broma sobre els impostos que pagava. Unes paraules carregades de sornegueria que ara s’han viralitzat a internet.

joan carles i selina scott efe

Joan Carles i Selina Scott al documental The year of Spain | EFE

“Vostè és un rei que paga impostos, en aquest país, com la resta”, comenta la periodista al principi del vídeo que a hores d’ara circula com la pólvora a través de la xarxa. Fent broma, volent dir que en pagava un munt, Joan Carles va reaccionar, entre riures, amb un “i com!”. I Scott va començar a estirar del fil: “No em dirà que és com tots els espanyols que intenten evitar pagar impostos”. L’aleshores rei d’Espanya tornava a riure: “No ho puc dir però… probablement”. En aquell moment, la presentadora podria haver pensat que la resposta era divertida i que el seu interlocutor pretenia semblar simpàtic, fent gala de la seva sovint comentada campechanía. Però les investigacions dels tribunals suïssos i espanyols sobre els seus negocis tèrbols donen una altra perspectiva als que veuen la gravació l’any 2020.

És important que un rei pagui impostos?”, demanava ella. Joan Carles aleshores alliçonava els ciutadans: “Crec que sí. No pel fet de ser rei, sinó pel fet de ser espanyol”. Però la periodista insistia: “Podria haver-se’n deslliurat fàcilment, podria haver dit que no”. I ara sembla que no anava gaire desencaminada, malgrat la resposta d’ell: “Sí, però després n’hauria patit les conseqüències. Aleshores la gent diria, 'per què ha de rebre un tractament especial?'. Ja rebo un tractament especial, perquè soc el rei”. Hisenda som tots, excepte Joan Carles de Borbó.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat