A bord d’un avió i per telèfon, Joan Carles va triar aquesta opció per explicar als seus amics que marxava. Acorralat pels seus propis escàndols de corrupció, el rei emèrit va fugir a Portugal el cap de setmana, per acabar agafant un vol que dilluns va sortir cap a una destinació desconeguda. Malgrat que no és oficial, sembla que l’exmonarca s’hauria escapat a la República Dominicana. “No estoy de vacaciones ni abandono España. Esto es un paréntesis”, va assegurar al seu entorn, via trucades i missatges de text, mentre ja sobrevolava cap al seu mal anomenat exili.

joan carles avio gtres

Malgrat que no és oficial, Joan Carles podria haver marxat a la República Dominicana | GTRES

Segons ha publicat la periodista Mariángel Alcázar a La Vanguardia, els amics de Joan Carles sabien, des de fa força temps, que tenia la intenció de marxar al país caribeny. De fet ja hi havia estat entre el febrer i el març, però el coronavirus el va forçar a tornar a la Zarzuela. Amb la promesa de tornar aviat a visitar les platges dominicanes, instal·lat en alguna de les cases que el seu amic Pepe Fanful, magnat del sucre, té repartides per l’illa. Com les possessions de la seva Casa de Campo, al municipi de La Romana, on sembla que podria estar amagat l’excap de l’Estat. Amb tot, no va ser fins dilluns que el seu entorn va conèixer definitivament que havia fet les maletes i ja havia marxat.

Casa de Campo EFE

Casa de Campo 2 EFE

Imatges de l'exterior de Casa de Campo, propietat de Pepe Fanjul al municipi dominicà de La Romana | EFE

Afirma Alcázar que Joan Carles s’havia resistit a abandonar Espanya, i que si ho ha fet és perquè no li quedava més remei. “Su peor pesadilla siempre fue el exilio y quizá eso explica que buscara la manera de tener un fondo monetario para, llegado el caso, sobrevivir económicamente”, el disculpa la periodista. Però malgrat que la justícia l’havia començat a investigar, la columnista assegura que la intenció de l’emèrit era aquesta: “La investigación de la Fiscalía del Tribunal Supremo y la responsabilidad del rey Juan Carlos de estar a disposición de esa instancia judicial fue, curiosamente, el argumento dado por el rey Juan Carlos para permanecer en España y, una vez despejadas las incógnitas, decidir si se iba de España un rato o para siempre”.

rei Joan Carles GTRES

GTRES

Pressionat pel govern espanyol i els mitjans de comunicación, “Juan Carlos aceptó por fin salir de España, pero solo una temporada”. La fuga de l’exrei no és definitiva, i té pensat tornar en algun moment: “No calculaba el impacto de su gesto y la interpretación falaz de que su salida era sinónimo de exilio, de huida o de rendición”, escriu Alcázar. “Lo decía claramente en su carta en la que comunicó a su hijo su deseo de ‘trasladarse, en estos momentos, fuera de España’, pero hacerlo, y eso se deducía, con la intención de volver”. L'emèrit no vol ni sentir a parlar d'allò que les segones parts mai no són bones, i ja pensa quan podria viatjar a Espanya de tornada per una segona oportunitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat