Com cada any després de l’estada a Mallorca, la família reial espanyola s’escapoleix per fer uns dies de vacances privades que són totalment secretes. Més enllà de les especulacions, ningú no sap mai del cert on s’amaguen, any rere any, durant la segona quinzena d’agost. I aquesta vegada no és diferent de la resta. Ni l’escàndol per la fugida de Joan Carles, ni la crisi sanitària a Espanya pels rebrots de Covid-19. Malgrat l’excepcionalitat del moment, res no ha impedit al Cap de l’Estat buidar l’agenda i desaparèixer del mapa per a desconnectar de tot.

felip vi leticia infantes petra - efe

Després de les vacances a Mallorca, ningú sap on és la família reial espanyola | EFE

Felip i Letícia, amb Elionor i Sofia, es van deixar veure per última vegada el 17 d’agost a Palma. L’endemà abandonaven el Palau de Marivent i tornaven, teòricament, a Madrid. Una fotografia dels reis i les nenes a l’estranger, amb els hospitals cada cop més plens de pacients de coronavirus i una crisi econòmica que truca a la porta, provocarien indignació entre un munt de ciutadans i obririen una nova ferida en una institució que ja està prou malmesa. Així que és millor quedar-se prop de casa, com han fet altres monarquies europees que sí revelen on són els membres de la Corona. A Noruega, Haakon i Mette Marit han posat seny i han viatjat a les illes Lofoten, al nord del país; i al Regne Unit, la reina Elisabet II s’ha instal·lat a Escòcia. Guillem i Màxima dels Països Baixos, en canvi, van obviar la pandèmia i a principis de mes van marxar a Grècia. No van pensar que les seves vacances provocarien un terrabastall entre els holandesos, i la setmana passada van acabar demanant-los perdó.

leticia felip eivissa GTRES

Felip i Letícia no s'han deixat veure des del 17 d'agost a Palma. L'endemà van marxar del Palau de Marivent | GTRES

Conscients que els podria passar el mateix, els monarques espanyols haurien decidit quedar-se a casa. Però aquesta és una possibilitat no confirmada per la Casa Reial. Mentre els representants d’altres corones europees ensenyen sense problema les imatges de les vacances fent turisme local, Felip i Letícia no han fet el gest de mostrar-se públicament pel centre de la capital espanyola amb les seves filles, com sí que han fet altres vegades quan van al cinema o a un bar a prendre algo, per demostrar que són a Madrid. També és revelador el que explica la periodista María Eugenia Yagüe aquest dissabte al diari El Mundo. Encara que s’especula amb que els reis haurien renunciat al seu viatge per la situació actual, des del Palau de la Zarzuela li asseguren que no saben exactament on són, i que simplement imaginen que amb les circumstàncies actuals no hauran sortit fora de les fronteres espanyoles.

Felip Leticia saluden mascareta GTRES

Des del Palau de la Zarzuela diuen que no saben on són, però que no creuen que hagin viatjat a l'estranger | GTRES

El parador de Felip VI és un misteri, tot i que sí que se sap quan tornarà a mostrar-se en públic. Després de dues setmanes amagat, el rei d’Espanya reapareixerà el dia 2 de setembre a Galícia, en un acte oficial amb els militars a la Comandancia Naval del Miño, a Pontevedra.