"Han pedido dos cabezas y una de ellas es tuya. Estás despedido". Aquestes van ser les paraules que assegura va sentir el guionista Bernat Barrachina l'últim dia que va treballar al programa 'La Hora de La1' de Mònica López a TVE. El català era l'autor del polèmic rètol sobre la princesa Elionor i la seva marxa a estudiar a un elitista col·legi de Gal·les: "Leonor se va de España, como su abuelo". Una frase que immediatament va generar debat: per a uns, una veritat com a un temple. Un altre grup s'ho prenia amb humor, com a una conya. Hi havia, també, els que el trobaven fora de lloc. I després tenim el batalló dels indignats, un batibull de monàrquics acèrrims i similars. El resultat de tot plegat, dos acomiadaments fulminants. Un, el de Barrachina, i l'altre, el de la seva superiora: Eva Hernández, coordinadora de la secció de marres. Era tan greu? Tan ofensiu? Què hi havia al darrera? El digital 'La Última Hora' ofereix en exclusiva la denúncia de l'ajusticiat i apunta directament Felip VI: "Esta decisión se toma en una conversación entre la cúpula y Zarzuela"

leonor abuelo TVE

Rètol Elionor com l'avi / TVE

tve retol elionor IG

Bernat Barrachina, exguionista de TVE / Instagram

La 'patata calenta' la van haver d'executar Lara Robles, sotsdirectora de Programes d'Actualitat de la casa i el català Lluís Guilera, codirector del programa. Ambdós no li van deixar cap mena de dubtes de la procedència de l'encàrrec: la Corona. 'El preparao' és també 'el Jefe', 'el Gerente' o 'el de Recursos Humanos', tant se val. Va aixecar el telèfon i els va sentenciar. La resta, a dir "sí, bwana". Tot quadra, la veritat: la imparcialitat de la Corona fa temps que és un mite, una il·lusió, un miratge. La notícia fa bullir les xarxes, és clar, i Felip torna a sortir malparat. Bea Talegón ofereix una condemna implacable: "Dos curris meten la pata y el señorito llama para que les echen a la puta calle. Mucho estamos aguantando a estos soberbios". També rep Letícia, de retruc: "ojo, su mujer encima, periodista de TVE".

tuit bea talegon felipe TVE

Tuit Bea Talegón sobre Felip VI

felip mobil

Felip i els seu mòbil / GTRES

tuits Felipe despide trabajadores TVE

tuits Felipe despide trabajadores 2 TVE

tuits Felipe despide trabajadores 3 TVE

tuits Felip acomiada treballadors de TVE

Letícia i Felip presentacio RTVE.es

Felip i Letícia es van conéixer gràcies a TVE / RTVE.es

En quant a Bernat Barrachina​, informen que demana la nul·litat de l'acomiadament i una indemnització de 31.000€ per vulneració de drets fonamentals a la llibertat d'expressió i informació (a Espanya? no havia passat mai!). Argumenta que com a molt va fer servir un "lenguaje desenfadado y humorístico para ilustrar una noticia de interés general", i que de fet el van fitxar per això: per fer humor. Felip fa temps que no riu. Almenys amb ganes. I no només per no ensenyar les dents descuidades. Els ullals, però, tallen com a ganivets.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat