Temps difícils per a les monarquies europees. Carles III d'Anglaterra celebrarà en 6 dies la seva coronació com a rei del Regne Unit, però sap de sobres que no té el suport incontestable que tenia la seva mare la reina Elisabet II. Una enquesta del país ja ha deixat clar que la monarquia parlamentària cada vegada té menys fans i inclús una altra enquesta del Canadà -el principal país de la Commonwealth juntament amb Austràlia- ha deixat molt tocats tant Carles com la seva esposa, Camil·la Parker-Bowles. Però, per a consol d'ells, no són els únics que perden devots. Una altra monarquia històrica del continent europeu ha rebut uns resultats gens encoratjadors...

Carlos III Llitera IG
Carles III Camil·la IG

Estem parlant de la corona del Regne dels Països Baixos. Holanda té en Máxima Zorreguieta i Guillem Alexandre els seus reis i aquests sembla que no són del grat de tothom. De fet, un rei mai no serà del grat de tothom, però el que els preocupa a ells dos és el resultat d'una enquesta realitzada per l'empresa Ipsos. Aquesta es fa cada any en les mateixes dates, però els resultats d'ara són sorprenentment dolents pels interessos de la Casa d'Orange. I és que menys d'1 de cada 2 holandesos confien en Guillem Alexandre. El capitost neerlandès ha caigut en picat, aconseguint només el 47% dels suports, vint-i-nou punts percentuals menys que el 2020. Quelcom que fa saltar totes les alarmes a Huis Ten Bosch. Però no és l'única dada aterridora.

Guillermo Alejandro i Màxima Holanda EFE
Guillem Alexandre i Màxima Holanda EFE

Doncs una altra referència preocupant pels interessos reials és el suport creixent d'una possible república als Països Baixos. El 24% dels ciutadans holandesos ja diuen obertament que volen una república, pel 55% que advoquen per a seguir amb una monarquia. Uns resultats ajustats, ja que antany la diferència percentual entre monarquia i república era propera a 50 punts a favor de la monarquia parlamentària.

El motiu del seu minvant suport popular

Màxima i Guillem Alexandre són grans reis que representen molt bé el país, especialment a l'exterior, com quan aquest any van ser juntament amb la seva filla la princesa hereva Amàlia d'Orange a Curaçao. Però això no els eximeix d'ocultar el que cobren. Segons se sap, el rei rebria uns 5 milions d'euros cada any, quelcom molt superior al que Espanya li atorga a Felip VI. Aquesta ingent quantitat, a més, està en entredit, doncs Mark Rutte, primer ministre d'Holanda sempre ha intentat donar pocs detalls dels comptes de la Casa Reial dels Països Baixos. Una poca transparència que indigna alguns diputats del parlament del país, que en més d'una ocasió han intentat -sense èxit- desmuntar alguns dels privilegis de la corona. I és que el pagament d'impostos està exempt si ets membre de la Família de SM El Rei. Molt fort.

Guillermo Alejandro i Amalia d'Holanda GTRES
Guillem Alexandre i Amàlia d'Holanda GTRES

Avui es compleixen 10 anys de regnat

Avui 30 d'abril fa just una dècada que Guillem Alexandre i Màxima es van convertir en reis del país després de l'abdicació de la reina Beatriu. Deu anys de regnat en els que han hagut de sobreviure a diversos pollastres i algunes polèmiques, moltes d'elles per saltar-se les restriccions de la pandèmia. I és que es veu que si ets membre de Huis Ten Bosch tens barra lliure a Holanda...

Guillermo Alejandro, Màxima i Amalia d'Holanda IG
Guillem Alexandre, Màxima i Amàlia d'Holanda IG