Aquesta és una història que poques vegades (o cap) has sentit de la Casa Reial espanyola. Ens remuntem a una mort, la del multimilionari empresari Juan Ignacio Balada Llabrés. Fill de Ramón Balada, va ser propietari del primer cinema a la ciutat de Ciutadella (Menorca) i també de la primera farmacèutica a l'illa. De jove va marxar a estudiar a Barcelona, però després de no treure's cap carrera, va optar per guanyar-se la vida com a pianista. Anys després, va tornar a Menorca i es va encarregar d'una farmàcia. Va ser llavors quan a Balada Llabrés li va arribar l'esperit emprenedor, acabant el final dels seus dies amb la barbaritat de nou propietats immobiliàries. El seu testament va causar estupor.

Juan Ignacio Llabrés
Juan Ignacio Llabrés

I és que l'empresari menorquí va repartir la seva herència d'uns 10 milions d'euros al 50% entre una partida que anava dedicada a la constitució d'una fundació que abordés assumptes d'interès general... i l'altra meitat va ser destinada a la Família Reial. Felip VI, Letícia i els vuit nets dels reis emèrits (Elionor, Sofia, Juan Valentín, Miguel, Pablo, Irene, Victoria Federica i Froilán) van heretar, sense saber com, una fortuna de part de Balada Llabrés. Els van caure els diners del cel, literal, perquè no hi comptaven. És més, Felip mai no havia ni parlat amb Juan Ignacio. Van flipar en colors i, després d'uns dies de dubte, el rei d'Espanya va optar per tirar endavant la Fundación Hesperia, un ens que s'ha consolidat com un revulsiu per a la investigació en l'àmbit de les malalties rares i la inserció en el mercat de treball de joves discapacitats a Menorca. Felip i Letícia són els presidents d'honor d'aquesta meravellosa fundació.

Felipe Letizia ambaixada R.U. dol Isabel II GTRES
Felip i Letícia a l'ambaixada del Regne Unit / GTRES

El palauet d'Irene Urdagarin

Al testament, Balada Llabrés també va incloure, de regal, una residència, la seva, a la plaça Joan de Borbó de Ciutadella. Allà és on va viure gran part dels seus dies i, per aquest motiu i com a signe de devoció a la monarquia espanyola, la va voler lliurar als vuit nets de Joan Carles I i Sofia. Ara mateix està deshabitada i encara no s'ha dirimit què s'hi farà, almenys fins que els vuit nets compleixin la majoria d'edat. De moment, cinc d'ells ja tenen +18 i ja poden entrar a les discoteques. Les últimes a complir la majoria d'edat seran Elionor i Sofia, per aquest ordre. Abans, per això, serà el torn de la més bonica de totes: l'espaterrant Irene Urdangarin. El 5 de juny d'aquest any farà els 18 i de regal li caurà una herència d'un palauet a Ciutadella. No està malament, no?

Palauet Ciutadella (Menorca) EFE
Palauet Ciutadella (Menorca) EFE
irene i juan urdangarin en barcelona ep
Irene i Juan Urdangarin a Barcelona / EP

La visita dels Reis a Menorca: el veritable motiu

Ses Majestats Felip i Letícia tenen prevista al calendari més proper una visita a Menorca, una destinació a la qual han acudit en multitud d'ocasions per estiuejar, però molt poques vegades en ple mes de gener. Allà, els monarques tenen diversos actes programats, com la visita a l'antic hospital militar i a les restes de la basílica paleocristiana a l'illa del Rei, un petit illot de 40.000 metres quadrats situat davant de Maó. Tanmateix, el motiu real (i principal) de la seva visita rau en la inauguració de la Farmàcia Llabrés, un lloc que ha estat rehabilitat com a espai per a les activitats de la Fundació Hesperia.

Letizia i Felipe EFE
Letícia i Felip / EFE