La setmana va començar amb un esdeveniment sense precedents que va marcar un nou capítol en la història recent del país. Després d'haver afrontat crisi com a la pandèmia de covid-19 o fenòmens meteorològics extrems com la DANA, Espanya es va veure embolicada en una massiva apagada elèctrica que va afectar no només el seu territori, sinó també Portugal, Andorra i àmplies zones del sud de França. Aquest tall sobtat d'electricitat, les causes de la qual encara es desconeixen, va sorprendre la població a mig matí, entorn de les 12:30 hores, deixant milions de persones sense subministrament elèctric.

Aquest tipus de situació ja havia estat advertida en el passat, i no fa molt es recordava la conveniència de tenir a casa un equip d'emergència preparat per a escenaris com aquest. El que semblava una advertència llunyana es va materialitzar, i els sistemes van col·lapsar davant d'una pèrdua energètica sobtada. El president del Govern, Pedro Sánchez, va explicar que, en tot just cinc segons, es van esfumar 15 gigawatts de la producció energètica activa, la qual cosa equivalia al 60% del consum nacional en aquell moment. "Mai no s'havia registrat un fenomen d'aquesta magnitud", va destacar el mandatari.
De moment, no s'ha descartat cap possibilitat respecte a l'origen de la fallada. Els tècnics i experts del sector energètic estan immersos en les investigacions per aclarir què va poder provocar la desaparició de tal volum de megawatts de la xarxa elèctrica. Pedro Sánchez va assegurar que els organismes pertinents treballen amb intensitat per identificar el problema i evitar que es repeteixi una situació similar en el futur.
El col·lapse energètic va afectar per igual tots els racons del país, inclosa la mateixa Casa Reial. El Palau de la Zarzuela també va experimentar un tall momentani en el subministrament. No obstant això, gràcies als seus sistemes de suport energètic, similars als que es fan servir en centres hospitalaris o infraestructures crítiques, va poder mantenir operatives les funcions bàsiques durant la interrupció.
Malgrat el contratemps, el compromís institucional es va mantenir. L'audiència programada entre el rei Felip VI i el president de Xipre, Nikos Christodoulides, va continuar endavant segons el previst. Encara que la sala destinada a la reunió no va poder comptar amb il·luminació plena, la trobada es va celebrar amb normalitat i va incloure a més un dinar oficial.
Letícia va mobilitzar la policia per garantir la seguretat a Paloma Rocasolano
Davant del context d'emergència, es van desplegar immediatament dispositius especials per garantir la seguretat dels monarques. Equips de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP), especialitzats en actuacions davant de situacions crítiques o amenaces a la seguretat ciutadana, es van posicionar als voltants del Palau per prevenir qualsevol alteració de l'ordre o risc addicional derivat de la situació.
Des de Casa Reial van estar tot el temps en contacte amb el president del Govern per estar al corrent de l'última hora a Espanya. Com a Cap d'Estat, presideix la reunió del Consell de Seguretat Nacional. Assisteix a les reunions dels experts encarregats tant de la gestió de l'esdevingut com de la investigació de les causes que han pogut originar aquesta apagada històrica.
Letícia ha mogut els fils i ha pogut estar en contacte en tot moment amb Paloma Rocasolano, que en el dia d'avui viu a Múrcia. Gràcies al seu poder, la seva mare no ha patit les conseqüències de la gran apagada. Tampoc no ha estat incomunicada, a més ha tingut a la seva porta forces de seguretat per garantir la seva seguretat.
