David Rocasolano va ser el primer en trencar el seu silenci i aprofitar la situació de la seva cosina. Poc després del casament de Letizia amb Felip VI, va publicar una biografia no autoritzada de la llavors princesa d'Astúries. Aquest fet va causar el primer disgust als reis d'aquell moment, Juan Carlos i Sofia. El rei emèrit havia anticipat problemes amb la família de la seva nora, i no s'equivocava. Letizia va confrontar David i la seva família perquè aquest acte no quedés sense conseqüències. Encara que Rocasolano va llançar el seu llibre, va perdre el suport de tots, inclosa la reina. La mare de Leonor i Sofia va prendre mesures per venjar-se, mobilitzant la Hisenda Pública perquè ho perseguissin.

A les pàgines del llibre, Rocasolano revelava nombrosos episodis foscos sobre la reina. Segons ell, la família de Letizia no tenia ni un euro i vivia en condicions molt humils. No podien permetre's un braser per als freds hiverns asturians, i s'abrigaven amb moltes mantes i mitjons gruixuts. Les bledes eren el seu aliment principal, i David recordava visitar a les seves cosines, els qui tenien els llavis morats del fred. Jesús Ortiz, el pare de Letizia, pretenia ser important, però realment no aportava gaires diners a la casa i no era un periodista d'èxit.

Letizia Ana Botín Antonio Garamendi GTRES
Letizia Ana Botín Antonio Garamendi GTRES

David Rocasolano descrivia al seu llibre que quan ell visitava a Letizia i les seves cosines, elles el rebien amb els llavis morats, embolicades en llençols i pijames dobles, utilitzant mitjons perquè no podien permetre's encendre un braser ni en tenien prou per menjar. Cridava a aquesta casa "la casa de les bledes" perquè esmorzaven, menjaven i sopaven bledes, la qual cosa explicava la seva primesa. Al poble ja se'ls coneixia com "els bledes".

Letizia ajuda tota la seva família

Telma Ortiz, la germana de Letizia, preferia quedar-se a casa d'amigues per menjar bé i no passar fred, evitant dormir a la seva pròpia casa durant els caps de setmana. És sorprenent com ha canviat la seva vida, ja que Telma ha aprofitat la seva relació amb Letizia per aconseguir treball. Des d'aleshores, s'ha sentit superior als altres, malgrat treballar en una ONG.

I no és l'única de la família, Paloma Rocasolano, molt orgullosa pels mèrits de la seva filla, també s'ha aprofitat de l'ocasió. Ella i Telma freqüenten els restaurants de moda de la capital i les botigues de roba, joies i cosmètica més prestigioses. Sempre diu "soc la mare de la reina" i vol que tots es posin als seus peus.

Letizia s'encarrega de finançar totes les despeses de la seva família i fer tot el possible perquè a cap no els falti de res. Carla Vigo vivia en un pis tutelat de 1.080 euros al mes, que va pagar segons ella amb la revista exclusiva que va concedir a Lecturas. Però també se la va poder veure comprant-se una bossa de la prestigiosa firma Hermes, model Birkin, des de 30.000 euros el més econòmic. I se l'ha pogut veure en una immobiliària de luxe. "Està clar que Letizia ajuda a tota la família", diu Maica Vasco.

Jesus Ortiz i Paloma Rocasolano en la confirmación de Sofía
Jesus Ortiz i Paloma Rocasolano en la confirmación de Sofía