Un dels noms amb majúscules del darrer any és, sense cap mena de dubte, el doctor Oriol Mitjà. Una de les eminències que tenim al país, no només sobre el virus, sinó en moltes altres malalties que tracta arreu del món. Al doctor Mitjà se l'ha d'escoltar quan parla. Però també se l'ha de llegir. I ara ho podran fer amb la publicació d'un llibre que surt avui a la venda i on explica en primera persona què pensa de tot plegat, com ha estat el darrer any i quines altres experiències ha tingut al llarg de la vida que l'han dut a convertir-se en qui és ara.

oriol mitja llibre

El títol li va com l'anell al dit. Perquè Oriol Mitjà ho fa tot a cor obert. Com, per exemple, explicar-se i dir el que pensa de tot. Diu les coses tal com raja, sense embuts, malgrat que això no agradi a alguns i li hagi generat certa fama d'esquerp o superb. El doctor no suavitza les paraules, parli de qui parli: de coronavirus, de polítics... o de reis. Com els d'Espanya.

letizia y felipe

Letícia i Felip / GTRES

Aquest matí de dimecres, Mitjà ha tingut una conversa deliciosa amb Jordi BastéEl món a RAC1. I un dels eixos que han tocat en l'entrevista ha estat la menció que fa precisament Mitjà de Felip i Letícia. I el que ha explicat d'ells ha sorprès molt els oients. Primer comença revelant que la Reina, que tant es vanta d'estar sempre al costat de les causes socials i les tasques humanitàries, en el fons, només és façana, postureo. Recorda Mitjà que durant uns anys va coincidir amb ells en diferents actes de la Fundació Príncep de Girona, quan tots dos eren només prínceps.

cena felipe leticia

Felip i Letícia / Efe

"Dius que en un sopar no et vas sentir gaire còmode amb Letícia, que es mostrava més interessada per la cobla a Andalusia que no pas per la ciència o les tasques humanitàries a l'Àfrica", li diu Basté. I Mitjà aprofundeix en la seva anàlisi demolidora: "És una sensació personal. Li interessava molt més l'art i la cultura i molt poc sentir a parlar de tasques humanitàries. La meva impressió personal és que li importen un pito".

felipe 3 octubre

Felip, el 3 d'octubre / TVE

Però encara és més sucós el que explica sobre Felip, després del discurs abjecte que va perpetrar el 3 d'octubre del 2017. Es va posar en contacte amb ell. "Vas demanar a Felip que es disculpés", li treu Basté, d'acord amb el que explica en el llibre. "Jo havia tingut tracte amb Felip, ens havíem cartejat i vaig voler dir-li: 'S'ha equivocat. No hauria d'haver estat a favor de la violència policial'". Resposta de Casa Reial? "Em va trucar el seu amic íntim, company de pupitre a l'escola i un dels mandataris de la fundació". Què li va dir? Una resposta grotesca, a l'altura dels millors esperpents de la Zarzuela...

Oriol Mitjà molt seriós Youtube

Oriol Mitjà / YouTube

"Em va explicar que ells havien tingut la sensació que hi havia preparatius per a actuacions subversives majors, que creien que estàvem en pre-guerra civil i que tot això de Catalunya i dels ferits eren manipulacions russes...". Pausa per processar-ho... Sí, sí, poden al·lucinar. És el que va fer Mitjà. "Sembla un acudit, però això ve d'una persona que parla directament amb Felip de Borbó. Li vaig dir que no tenia ni cap ni peus. Em van respondre que tots els discursos que diu el monarca han de passar per Moncloa. 'Encara que a ell li hagués sabut greu, Moncloa no l'hauria deixat i mai s'hauria posat en contra de les forces de seguretat que utilitzaven la força de forma legítima'". Sensacional. L'única llàstima del que ha explicat Mitjà és que no revela, ni al llibre ni a Basté, qui és aquest amic íntim de Felip que li va transmetre aquesta bajanada.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat