La vida de la reina Letícia no ha estat un camí de roses. Darrere d'aquests protocols i somriures en els esdeveniments oficials, s'amaga una història plena de sacrificis i moments de desacord. La consort ha hagut de fer una quantitat considerable de sacrificis des que va entrar en la família reial, especialment després del seu ascens al tron.

Molts podrien pensar que Letícia viu la vida en manera fàcil i que és la que té el control al palau. No és del tot incert. Però en ocasions ha hagut de mossegar-se la llengua. De vegades la seva vida s'ha vist lligada als protocols i condicions del palau, i algunes d'elles no són precisament de bon gust.

Això ens ho explica la periodista Pilar Eyre, que és una experta en la reialesa i ha investigat a fons els trencacolls de la vida de Letícia. Resulta que quan Letícia es va comprometre amb Felip, va haver de fer una sèrie de sacrificis considerables. Primer, va haver d'abandonar la seva estimada professió i traslladar-se a viure a la fosca residència del príncep, on va passar mesos rebent classes de Protocol, Història, Anglès, Religió i un llarg etcètera. En altres paraules, va ser sotmesa a una intensa formació per convertir-se en la reina perfecta. I això significava que havia de renunciar a expressar les seves opinions sobre diversos temes.

Felipe i Letizia efe
Felipe i Letizia EFE

El CNI va recomanar a la reina Letícia destruir el 'quadern prohibit'

"Sense poder intervenir en els preparatius del seu propi casament ni de la seva existència futura", va assenyalar Eyre, la qual cosa deixa clar que Letícia va haver d'adaptar-se a una infinitat de canvis. Això, comprensiblement, la tenia bastant indignada. Per això, va decidir portar amb si un quadern en el qual anotava totes les coses amb les que no estava d'acord. Quan es queixava, el personal de la Zarzuela li deia: "Faci llestes, senyora", segons relata la cronista. Llavors, Letícia va començar a anotar-ho tot a la seva llibreta, creant notes que exposaven a la Casa Reial i portaven a col·lació secrets íntims de la família.

Tanmateix, aquest "quadern prohibit" no va durar gaire. Felip va ordenar a Letícia que el destruís aquest diari per recomanació del CNI (Centre Nacional d'Intel·ligència). Tenien por que aquest quadern caigués a mans equivocades i desencadenés un nou escàndol real. "Quan el va cremar a la xemeneia del palau, potser es va adonar que també estava cremant el seu passat per començar una nova vida", relatava Eyre.