A Espanya els nous títols nobiliaris els concedeix el rei. Joan Carles es va atipar de concedir-ne, des de les seves filles, duquessa de Lugo per la gran Elena i duquessa de Palma la petita Cristina, fins a Vicente del Bosque, marquès de Del Bosque, per citar casos molt populars. En canvi, Felip no ha concedit ni un sol títol nobiliari en els deu primers anys de regnat. De fet, ha passat a la història per eliminar un títol, desposseir-lo de la seva titular, la infanta Cristina. Li va retirar el ducat de Palma a la seva germana pel cas Nóos i això va fer reaccionar Cristina intentant humiliar el rei amb una carta on afirmava que a ella no li prenien el títol sinó que hi renunciava. Felip ja li havia pres. Una guerra oberta entre germans que avui encara dura. Felip vol marcar un nou regnat eliminant aquests nous nobles però hi ha una dona que fa anys que espera: Carme Cervera, Tita Thyssen, baronessa vídua de Heinrich Thyssen.

Carmen y Sabina Thyssen, twitter
La baronessa amb les seves filles Carmen i Sabina Thyssen, twitter

Tita Thyssen va convèncer en vida el baró per cedir en préstec la seva col·lecció a l'Estat espanyol, creient que això seria el camí directe a ser reconeguda com la gran mecenes de l'art i, de retruc,  accés directe a la Corona. Joan Carles hi va tenir una relació molt propera però mai no li va concedir l'esperat títol nobiliari espanyol. I Felip tampoc. Pilar Eyre especulava que li concedissin el títol de duquessa de Sant Feliu de Guíxols. Ara, la cronista catalana escriu a Lecturas l'origen de la mala relació de Tita amb la Corona. La causa és la reina Sofia, que tenia gelosia de la bellesa i el poder de Tita i tenia por que Joan Carles la incorporés a la seva llista d'amants famoses.

Carmen Thyssen Juan Carlos EFE
Carmen Thyssen i Joan Carles, EFE

Pilar Eyre sap l'ofensiu malnom que la reina Sofia li dedicava a la baronessa Thyssen quan sospitava que rondava el seu marit Joan Carles: "Esa cortesana". Una paraula castellana que té doble significat, dona que pertany a la cort del rei, propera al monarca, i alhora dona que exerceix la prostitució de manera elegant i distingida. La mala llet de Sofia amb els malnoms és sobradament coneguda. Cal recordar que a la reina Letícia Sofia l'anomena amb el malnom "La Ortiz", per fer referència al seu origen plebeu, poc royal i amb cognom acabat en zeta, vulgar. Sofia, o com es pot ser octogenària i ressentida. Eyre recorda com Tita Thyssen va ajudar el cunyat de Joan Carles, marit de la infanta Pilar: "Tita convirtió a Luis Gómez- Acebo en intermediario de la operación para traer la colección de arte del barón a España, y fue el sostén de su numerosa familia. Luis fue padrino de su hijo Borja.  Tita consideró que había llegado la hora de formar parte del círculo próximo a los reyes". Estiuejava prop de la Família Reial. Eyre explica una anècdota reveladora dels emèrits amb Tita sopant en taules separades a un restaurant de Calvià, a Mallorca.

tita thyssen rei joan carles GTRES
Tita Thyssen amb els reis al Museu Thyssen, GTRES

Eyre: "Una noche estábamos cenando en Flanigan y Tita se levantó para hablar por teléfono en la barra y al pasar al lado de la mesa de la familia real, la mirada que le dirigió Juan Carlos fue tan elocuente que Sofía bajó los ojos al plato con una expresión muy dura... y yo estuve segura de que Tita, a partir de entonces, iba a tener problemas. (...) Según contó en su momento Sabino Fernández Campo, Sofía la llamaba con malevolencia “esa cortesana”. Primero se murió Luis, después el barón y Carmen ni siquiera fue invitada a la boda de Felipe y Letizia, ni al 80 cumpleaños de la infanta Pilar. Todos saben que hay una consigna no escrita: si la reina va, no se puede invitar a la baronesa". La reina Sofia com el gos del hortelano, "ni come ni deja comer". En català, gos envejós, ni rosega ni deixa rosegar l'os.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!