Espanya viu una catarsi en la figura del rei emèrit. Cau Rajoy per corrupció, la moció de censura va ser després de la sentència de Gürtel, i ara per primer cop es parla de corrupció en el cap de l'Estat. Per bé que és de l'anterior rei, Joan Carles, és evident que esquitxa Felip ja que la Corona és hereditària i una eventual imputació per blanqueig del rei pare podria ser el final de la monarquia. Mai s'havia parlat tan obertament a Espanya de la possibilitat d'una III República i la premsa menys cortesana recorre a entrevistar experts cronistes reials, els més veterans i per tant els que les han vist de tots colors: Pilar Urbano i Jaime Peñafiel.

urbano t5

Telecinco

A El español Pilar Urbano insisteix en el que ja va dir a Telecinco i que va recollir En Blau: la sortida és que Felip faci amb el seu pare el que va fer amb la seva germana Cristina: fer-lo fora de la Família Reial. Però preguntada sobre si això seria la fi de la monarquia respon: "Estamos ante una conducta de un señor que es reprobable. Que puede ser penalmente condenable o no, pero que estéticamente y éticamente tiene que ser limpiada". Posa per primer cop per escrit els possibles delictes de què es podria acusar Joan Carles: "alzamiento de bienes, ya que se habrían registrado propiedades con falsedad documental a nombre de otra persona y se habrían utilizado cuentas que estaban en Mónaco. También estaríamos ante un fraude fiscal. Todo esto puede que ya esté prescrito, pero en su momento supuestamente fue delito. Moralmente y socialmente son hechos abyectos".

rei i corinna  telecinco

Telecinco

La pilota és a la teulada del TS ja que el rei emèrit és aforat, de moment ningú no investiga res. L'altre cronista reial és encara més cruel amb el destí de la Corona. Jaime Peñafiel respon: "Si la razón de ser miembros de la monarquía es que sus miembros sean ejemplares, desde luego en esta familia no lo son. Su hermana, su cuñado y ahora su padre. Y luego está la relación de su mujer con su madre. Es que es terrible, es para pensar en abdicar. La monarquía está tocada y con los años contados". 

jaime peñafiel  GTRES (3)

GTRES

Una sentència inèdita en boca de monàrquics de dretes espanyols. Ja no són els republicans de tota la vida ni els nous republicans els qui opinen així. La Corona està corcada des de dins i no ho amaguen ni ells.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat