Dinamarca viu instal·lada en l'omertà siciliana. El 31 de desembre de 2023 quedava instaurada la llei del silenci a la Casa Reial, amb l'aparició de la reina Margarida II anunciant que abdicava, passant el testimoni al seu fill Frederic. La veterana reina, que ara té 84 anys, es va immolar en un moment d'absolut caos per l'escàndol Genoveva Casanova: la cita massa amistosa del príncep amb la socialité mexicana a Madrid, a esquena de la seva dona Mary Donaldson i fins i tot de tot el país. L'australiana, com hem explicat moltes vegades, va esperar fins el final d'any per detonar la bomba, fotent el camp sense previ avís al seu país. La seva sogra ho va veure clar: havia d'oferir-li un pacte que no pogués rebutjar. Renunciava al tron i a la seva promesa de morir en ell en favor del matrimoni en crisi: una corona uneix molt, clar. 

Ningú dels Glücksburg parla d'aquest tema, malgrat que sigui del domini públic. Ni Frederic X ni la Mary, ni tampoc la Margarida. Una actitud que comença a emprenyar l'opinió pública danesa, que és molt monàrquica, sí, però que no li agrada que el prenguin per curts de gambals. El país vol respostes, però no n'hi ha cap. Sempre hi ha excuses, quan no un 'són afers privats'. Diaris, experts i particulars ja no s'amaguen. I el que acaba de passar aquest dilluns 17 de juny encara els empipa més. 

Federico X Mary Christian Dinamarca EFE
Frederic X, Mary i Christian de Dinamarca / EFE

Margarida acaba de protagonitzar una portada de revista gràcies a una entrevista singular. La primera vegada que parla amb un mitjà de comunicació des d'aquells dies de fúria a les acaballes de 2023. Una ocasió perfecta per, un cop paït tot allò, oferir algun tipus d'anàlisi, explicació o comentari al respecte. L'expectació era enorme, i segurament el tiratge del setmanari més gran que en números anteriors: no tens cada dia a una reina dedicant el seu temps de manera individualitzada. Ni a les grans revistes ni diaris, ni tampoc a les publicacions més específiques, com és el cas del Hendes Verden: un setmanari de costura. 

Margartia Dinamarca revista Web
Margarida de Dinamarca / Web

L'afició de la reina pel disseny és molt coneguda, té moltes vessants artístiques sota la vestimenta reial. I ens sembla perfecte: a Espanya, per exemple, cap membre destaca absolutament en res.  L'elecció del mitjà condiciona l'entrevista, convertint-la en una presa de pèl. No ha dit ni una paraula sobre el canvi al tron o la situació provocada pel seu fill infidel, només explicacions sobre brodats i artesania. Literal. L'experta Kim Bach, de l''Ekstra Bladet', diu que és una entrevista "barata. Ens deu una explicació. Si pot parlar de brodar, també pot fer-ho sobre el perquè d'haver incomplert una promesa". Té la sensació que no ho farà mai, i que sempre trobarà justificació: "Si dona moltes entrevistes, Frederic i Mary quedaran malament. I no dirà res que pugui emprenyar el seu fill". El poble, com sempre, l'última de les preocupacions. 

Mary Federico GTRES
Mary i Frederic de Dinamarca / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!