26 de gener de 1939. Després de tres anys de guerra, les tropes franquistes entren a Barcelona a primera hora del matí. Les institucions de la República i de la Generalitat feia pocs dies que havien estat evacuades i milers de persones emprenien el camí de l’exili.

rey joan carles franco

TVE

Al drama de la guerra el van seguir els gairebé quaranta anys de la dictadura de Franco. Va morir el dictador i els Borbons van recuperar el tron per la porta del darrera. Un tripijoc que cada cop posa en dubte més i més gent. És potser per això que Felip VI és un dels reis més impopulars d’Europa.

Però als Borbons ja els està bé i fins i tot algun membre de la família s’atreveix a celebrar la gesta del feixisme a Catalunya. Luis Alfonso de Borbón, besnet de Franco i d’Alfons XIII i cosí segon de Felip, commemora de manera indignant l’ocupació militar de Barcelona. La ciutat va ser alliberada de “la barbarie roja”, diu. I la guerra va ser “entre españoles y por tanto entre catalanes”. El Borbó franquista acaba amb una comparació impresentable: “No dejemos que el nacionalismo repita la discordia y la fragmentación entre los catalanes”, suggerint que encara hi podria haver una nova guerra i culpant els independentistes del que pugui passar. Com qui no vol la cosa.

luis alfonso borbon antena 3

Antena 3

No és el primer cop que Luis Alfonso de Borbón fa aquesta mena de declaracions incendiàries. El seu amor declarat per tot el que faci pudor de feixisme l’ha portat a presidir la Fundación Francisco Franco.

A Barcelona també se’n recorden del seu avi. L’estàtua eqüestre del dictador va inspirar no fa gaire un munt de catalans, que hi abocaven el seu art. Ja ho veu el Borbonet, el criminal Franco no deixa indiferent ningú.