A Letícia, Zarzuela li està fent llum de gas. És aquella mena d'abús psicològic que consisteix a torturar sibil·linament algú per fer-lo dubtar de la realitat. En aparença la reina segueix amb la seva agenda, el seu matrimoni i el seu estatus dins la Casa Reial. Però de mica en mica l'estan apartant, menystenint i arraconant. Aquesta setmana nova humiliació: Casa Reial informa que la reina Sofia presidirà 3 actes oficials en solitari i Letícia només un, en suport de les malalties minoritàries. La resta de la setmana o farà de comparsa del rei o s'estarà tancada a Palau. Felip ha fet anar el polze avall després de patir la humiliació pública del seu excunyat Jaime del Burgo, que ara es fa el fatxenda desafiant la mateixa Casa Reial oferint que li facin preguntes. Brama en el desert, ni la premsa ni Zarzuela ni el Govern no el reconeixen com a interlocutor i el tracten de boig. Jaime del Burgo segueix la seva guerra que, això sí, està aconseguint minar Letícia. I la reina pateix per les dues bandes, la del seu examant i la del seu marit. Això li està provocant un problema mental seriós. La premsa espanyola, lacaia amb Felip, ho silencia però la premsa estrangera ho posa en primera pàgina. La revista portuguesa Lux parla aquest dilluns obertament de les dues malalties mentals de Letícia: estrès i ansietat. Poca broma.

Letícia està malalta, Lux
Letícia està malalta, Lux

Lux titula a tota portada: "Acusada d'infidelitat, la reina viu una de les pitjors fases de la seva vida a nivell emocional: Letícia pateix d'estrès i ansietat". El titular principal i a primera pàgina és brutal per dues raons. La primera és que no fa servir eufemismes i parla obertament d'infidelitat. A Espanya l'única portada sobre l'afer del Burgo la va publicar la revista catalana Lecturas amb un matís, no van posar la paraula "infidelitat". Van titular "La conjura contra Letizia: los mensajes de su excuñado se convierten en un escándalo internacional". Van anar amb peus de plom sense citar les banyes a Felip. La ironia és que el que passa a la Casa Reial espanyola sigui un escàndol "internacional", en parlen totes les revistes i diaris de fora, des de París Match a The Times, però no nacional on se censura. A Espanya només en parlen dos o tres periodistes molt fàcilment identificables. Lux aborda l'origen del problema, les banyes, i de les conseqüències: Letícia malalta. I no és anorèxia o mal de peus, és un problema seriós: ansietat i estrés, el pas previ a la paraula maleïda: depressió.

Letizia gesto manos GTRES
Letícia pateix dues malalties mentals GTRES

La situació depressiva de Letícia ve causada per Jaime del Burgo i per Felip, cadascun dels seus dos homes amb la responsabilitat que els pertoqui. Aquesta malaltia fa especialment inexplicable l'actitud freda, distant i poc humana de Zarzuela, de Felip i de la resta de la Família Reial, que no han ofert cap gest de suport públic a Letícia. Només queda un dubte: Zarzuela està arraconant de manera evidentíssima Letícia ¿per protegir-la o per acabar-la d'ensorrar? És un dubte legítim. Si saben que pateix pels atacs de Del Burgo i pel buit de Felip, i li neguen protagonisme a l'agenda oficial, elevant l'octogenària Sofia com si fos la reina regnant, què està passant? O amaguen Letícia  perquè està patint i no suporta exposar-se en públic o la castiguen per adúltera i preparen l'opinió pública per la gran decisió: que un bon dia aparegui un comunicat, Felip mai dona la cara, anunciant que el rei ha demanat el divorci a la seva dona. 

Letizia Del Burgo Paris Match, Ig
Perfum d'escàndol, portada de Paris Match, Instagram
El escándalo a The Times
"El escándalo", portada  a The Times

Felip ho acostuma a fer tot així, via comunicat, com quan va  desposseir el ducat de Palma a Cristina o quan va acusar Joan Carles de corrupte i el va fer fora de Zarzuela i de la Família Reial. Letícia té estrès i ansietat perquè tots la veuen com a adúltera i tem acabar amb un trist comunicat de divorci  de tres línies i amb les maletes a la porta. I tot per la seca poca vista amb els homes. No se sap quin és pitjor: Del Burgo, egòlatra i ultradretà o Felip, apocat i que la deixa caure en el seu pitjor moment. Tots dos, ben poca cosa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!