Letícia va fer 49 anys el passat dimecres 15 de setembre. Un dia abans, però, la reina espanyola va rebre un regal per avançat, en forma d'homenatge. El que li van fer a la universitat on va estudiar, a la Complutense de Madrid, concretament, a la Facultat de Periodisme.

Allà, davant el faristol, la reina Letícia va ser menys reina Letícia que mai. De fet, va ser molt més Ortiz que Borbó. Perquè allà, enmig dels agraïments, va verbalitzar com era en època d'estudiant, una mosca collonera, pel que es veu, que no parava de fer preguntes als docents: "No voy a aburriros ni a ponerme intensa con historietas de aquella época, pero me acuerdo en una clase, no sé si era cuarto o quinto, estaba un catedrático de aquellos brillantes, y en mitad de la clase el hombre, un poco harto, me dijo en voz alta, casi gritando: 'Ortiz, mire Ortiz, yo no sé qué va a ser de su vida, pero desde luego a pesada -se refería a las preguntas, a la curiosidad-, ahí no tiene rival".

leticia facultat2

La reina Letícia se sincera en ser nomenada Alumna d'Honor de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid / @CasaReal

Dies després, aquella anècdota ha fet que sortís a la llum el nom del pacient professor a qui l'asturiana atabalava a preguntes. Es tracta, tal i com informa el portal Jaleos, de Fermín Bouza, catedràtic de Sociologia i professor d'Opinió Pública a quart de Periodisme de l'esmentada universitat.

fermin bouza

Fermín Bouza, professor de Letícia Ortiz

"Leti no quiso decir su nombre seguramente por respeto, ya que ese hombre falleció. Fermín Bouza Álvarez era una máquina, el típico profesor al que todo el mundo adoraba. La relación de Leti con él era muy especial, él la ayudó mucho. La inspiraba", recorda una excompanya de Letícia. El difunt docent, que va morir fa cinc anys, era un apassionat de la sociologia i la psicologia, gallec, activista ferm i compromés contra la dictadura franquista, i marit d'una investigadora i catedràtica d'Art Contemporani a la mateixa facultat, Carmen Pena.

I va ser un referent per Letícia, tal i com assegura la seva vídua al citat mitjà: "Tuvo una relación directa con ella como alumna. Especialmente en el doctorado, ahí es donde Fermín siempre me hablaba de Letizia, la chica que preguntaba muchísimo. Ella lo admiraba. Letizia vio en él a una persona brillante y ella, que también lo es, se acercó para aprender".

leticia orla

Orla de Letícia / GTRES

Bouza elogiava la seva alumna i fins i tot, "escribió cartas de presentación para que la contratasen. Se presentó a un concurso de la Agencia EFE y Fermín escribió una de esas cartas de presentación. Le dieron el puesto. De ahí pasó a Bloomberg y luego a la televisión". La connexió entre mestre i alumna va ser tal, que fins i tot van anar de convidats al seu casament amb l'aleshores príncep Felip, el 22 de maig del 2004, deu anys després que ell li donés classes.

CASAMENT FELIP LETICIA  GTRES

Casament de Felip i Letícia / GTRES

"De repente, anuncian el compromiso del príncipe Felipe con Letizia Ortiz Rocasolano y se quedó flash. Me dijo: '¡Que Ortiz se casa con el príncipe!'. Letizia lo llamó y le dijo que estábamos invitados. No contábamos con que nos fueran a enfocar, pero al entrar en la iglesia nos tocó ir justo detrás de Luis del Olmo y su esposa. Salimos en todas las televisiones. ¡Se enteró todo el vecindario!", recorda la dona del professor.

La relació entre Bouza i Letícia va arribar al punt que cada Nadal, ell rebia un christmas des de palau. I quan va néixer Elionor, el professor, que també escrivia poemes, va dir: "'¿Qué le regalamos a la niña? ¡A la princesa! ¡No podemos regalarle unos patucos!'... Se me ocurrió que le escribiese unas nanas, unas poesías. Hizo dos: una en gallego y una en castellano. Las hizo como para tamaño póster y yo las enmarqué. Las enviamos a palacio y recibimos una carta donde Letizia personalmente agradece la originalidad del regalo".

nacimiento leonor

Naixement de la princesa Elionor / GTRES

Fins quan va durar la cordialitat entre tots dos? Fins que a Letícia li va arribar a oïdes que ell tenia un exercici antic, unes pràctiques, en que ella feia una entrevista, fictícia, a algú rellevant... A qui va triar Letícia Ortiz? Ni més ni menys que al rei Joan Carles, que anys després seria el seu sogre. "Fermín le prometió que aquel trabajo jamás vería la luz. Le dio su palabra".

Abans de morir, Bouza no va trobar mai el treball de la seva alumna predilecta: "Esa entrevista desapareció. Pero ella quería que él se la devolviera. Era el momento en el que desde los medios la estaban machacando. Fermín le dijo 'no lo voy a sacar, lo voy a encriptar'. Quizá fue esa la causa de su distanciamiento. La entrevista no contenía nada comprometido. Sólo era una entrevista de una chica normal, con bastante capacidad crítica, al Rey", diu la dona del professor.

joan carles leticia gtres

Joan Carles I i la reina Letícia / GTRES

Un dels molts records, fins i tot, alguns que ha preferit callar, alguna confidència, que Pena conserva. Juntament, per cert, amb un regal personal que Letícia va deixar pel seu marit al Departament de Sociologia d'Opinió Pública: un gerro artesanal de fang, fet per ella, amb unes flors seques. Un tresor... Com l'entrevista que li va fer a Juancar, si és que algun dia apareix.