Després del primer aniversari del referèndum i dels abusos policials de l'1-O ve l'aniversari del 3-O, el segon abús, el del cap de l'Estat. El discurs més ignominiós del rei Felip contra els independentistes sense dedicar un segon als cops de porra i a la brutalitat policial que van patir els votants. Aquell punt d'inflexió en la relació monarquia-Catalunya ha provocat un perfil no ja baix sinó inexistent del rei aquestes dues dates. Zarzuela no ha previst un sol acte oficial ni aparició pública del rei ni l'1-O ni el 3-O. Amagat rere els murs de Palau i sota les faldilles de la reina Letícia. És bon moment per desenvolupar l'exclusiva que Pilar Urbano va oferir a En Blau: qui va obligar el rei a posar més "collons" a aquell discurs va ser la reina Letícia.

Rei Felipe VI discurs referendum

EFE

Les cròniques cortesanes diran que Letícia va ajudar-lo a triar la corbata vermell Espanya, però en realitat va fer molt més. Segons Pilar Urbano a En Blau: "En el discurso del rey contra la independencia, que poco gustó a los catalanes, fue Letizia quien le marcó el tono que tenía que utilizar, porque le dijo que era el momento de poner los “cataplines” sobre la mesa". Ara Vanitatis recull aquesta revelació i ofereix més dades. "La Reina no tuvo prácticamente actos públicos durante aquellos días y se mantuvo trabajando mano a mano con el Rey". Aquella tardor la reina va substituir Felip en dos actes públics i allà, segons el portal unionista "doña Letizia pudo pulsar la opinión de los próceres sobre lo que estaba ocurriendo y transmitírselo a su marido. Redactó sus propios discursos y tomó las riendas de la representación institucional". La clau va ser en un acte comú a Salamanca el 14 de setembre de 2017.

leticia felip pre discurs 3 O GTRES

GTRES

La crònica sobre la influència de Letícia en l'agressiu discurs del 3-O sostè que quinze dies abans aquell "acto estaba plagado de intelectuales y académicos. En un momento dado, doña Letizia preguntó qué opinarían si el Rey diera un paso al frente y pronunciara un discurso público en pos de la unidad de España. Los allí presentes le dieron su opinión, parece que favorable". Les cròniques confirmen que Rajoy no volia el discurs del rei i va ser Zarzuela qui es va llençar a la piscina. Com va desvelar En Blau i ratifiquen ara els digitals unionistes, la mà que mou el bressol, qui va remenar les cireres contra els votants catalans colpejats va ser la reina Letícia.