D'entre totes les llegendes que corren sobre Letícia l'única que la mateixa reina es va encarregar de desmentir va ser la del seu nom. La resta són totes certes: és atea, es va casar pel civil, és republicana, com tota la seva família, és d'esquerres com revela el seu examant Jaime del Burgo, és addicta a la cirurgia estètica com es comprova a cada foto, és vigorèxica com també es pot observar i va enganyar Felip amb el seu cunyat, com destapa un dels dos protagonistes de la relació: el cunyat. En canvi, la raresa del seu nom de pila, Letizia escrit amb zeta, no tenia cap explicació oficial fins que la mateixa Letícia va revelar l'origen d'aquesta pífia ortogràfica.

DL u554496 007
Letícia vint anys després de deixar de ser Letizia, GTRES

Molt pocs periodistes, i pocs espectadors, recorden que Letizia Ortiz quan era presentadora d'Informatius, primer a CNN + i després del Telediario, va acceptar ser entrevistada pel programa més cool dels 90, Lo + Plus.  Va durar 10 anys, de 1995 a 2005. S'emetia pel Canal + quan era propietat de PRISA i era en codificat excepte unes hores al dia que per llei havia d'emetre en obert. Cada sobretaula Máximo Pradera i el difunt Fernando Schwartz entrevistaven els més VIPS del moment. Tothom matava per sortir-hi, era com El hormiguero de l'època: Almodóvar, Antonio Banderas, Pep Guardiola... tots hi van passar. També la presentadora d'informatius, Letizia Ortiz. Aquest és el moment que un tuitaire ha recuperat de l'hemeroteca del desaparegut canal on Letizia explica per què el seu nom s'escriu amb zeta. Vídeo.

Letizia Ortiz, Lo + Plus, Canal Plus
Letizia Ortiz, Lo + Plus, Canal Plus

A l'entrevista Letizia ni coneixia Felip, era una periodista telegènica, molt més que ara, natural i desimbolta. Va respondre amb gràcia que el seu nom s'escriu amb zeta per un error en el funcionari del registre civil en rebre els papers de Roma pel bateig: "Hubo que pedir un certificado a Roma en 1972 para que llegase al obispado de Oviedo, porque soy asturiana. Llegó el certificado y el funcionario del registro civil lo copió tal y como vino de Roma, que vino con la zeta. Y desde entonces en todos los papeles oficiales estoy con zeta". En italià el seu nom s'escriu amb zeta i a Oviedo va transcriure'l tal qual del paper eclesiàstic del Vaticà al Registre Civil. A la família li devia semblar divertit i no van demanar una rectificació. Letizia es diu Letizia per una confusió de l'encarregat del Registre Civil.

Érika, Telma Letizia Ortiz, única foto juntas, fuente Adiós princesa
Érika, Telma Letizia Ortiz, única foto juntas, fuente Adiós princesa

El nom de les tres germanes és original. Jesús Ortiz i Paloma Rocasolano no van voler noms tradicionals, les nenes no es van dir Paloma, ni María, ni Rosa. La petita Érika amb ka, la mitjana Telma, poc comú i la gran volien que es digués Leticia i es va quedar en Letizia. Punt final a la llegenda, explicat per la mateixa Letícia quan concedia entrevistes. Ara calla, no fos cas que li preguntin aspectes menys divertits del seu passat.

La llegenda errònia del nom amb zeta

L'any 2019 el tabloide monàrquic La Razón escrivia "A principios de los 70, el multitudinario grupo musical Viva la gente estaba de gira por España y buscaban acomodo con familias españolas. Así es como Paloma Rocasolano conoce a una de las cantantes que era italiana y se llamada Letizia. Le gustó tanto cómo sonaba el nombre, pronunciada la «z» como si fuera una «ch», que se prometió a sí misma que a la hija que tuviera le pondría ese nombre". Segons aquesta fake, la mare de la reina Letícia era fan del grup que canta "Viva la gente, la hay donde quiera que vas. Viva la gente, es lo que nos gusta más". El cert és que tècnicament quan pronunciem el nom de la reina hauria de ser italianitzada: la reina Letitsia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!