La final d'Eurovisió 2023 ja s'ha posat en marxa a Liverpool. Arriba l'hora de la veritat, totes les delegacions participants somien amb aixecar el triomf final i, per què no dir-ho, no fer el ridícul i que les pròximes setmanes siguin un infern mediàtic. Segurament és el que li passa pel cap als responsables de TVE amb la candidatura espanyola, la de Blanca Paloma. La seva proposta mucho española és com un ou kinder, no saps quina sorpresa pot amagar al seu interior. Hi ha precedents que no conviden a l'optimisme, però l'efecte Chanel de 2022 podria fer canviar les coses. Tots els eurofans passaran unes quantes hores enganxats a la pantalla, frisant per saber quin és el final de la festa. 

🔴 Eurovisió 2023, DIRECTE | Última hora de la Gran Final i Blanca Paloma

El Regne Unit ha apostat fort per aquesta edició, que es celebra al seu territori perquè els vencedors de l'any passat, Ucraïna, no estan per muntar gales d'aquest tipus. Els britànics van quedar segons i es van fer càrrec del festival, que arriba en un moment de màxima intensitat: fa una setmana coronaven Carles III, el 62è monarca en 1200 anys d'història. El món mirava Londres com ara mira Liverpool, han cuidat tots els detalls i han aconseguit que tothom remi a favor. Fins i tot les més altes autoritats, participant de l'esdeveniment que atrau l'atenció de centenars de milions d'espectadors. Un aparador ben aprofitat, sense dubte.

Blanca Paloma Twitter
Blanca Paloma / Twitter

Els royals britànics sempre a anys llum dels espanyols, també a Eurovisió

La Corona britànica, especialment les generacions més joves, saben com vendre la seva imatge pública als mitjans de comunicació. Ho fan d'una manera activa, mullant-se i compartint humanitat. Un gest que a Espanya sembla ciència ficció. Els membres de la Família Reial, Felip, Letícia i la princesa Elionor són l'antítesi de la naturalitat. A Sofia no la posarem al sac, que encara tenim esperances amb ella. El cas és que quan han de fer alguna cosa resulta tan freda, buida i impostada que provoca repulsa. Això, evidentment, quan la fan. El més habitual és que no. La magnitud del drama és tal que quan el rei Felip va tocar el caixó flamenco a Cadis no es va parlar d'una altra cosa durant setmanes. Però era un bolet enmig d'un desert infinit, un petit xàfec en plena sequera. En canvi, els membres de Buckingham són d'una altra pasta. I Kate, la princesa de Gal·les i esposa de Guillem, ha deixat tothom amb els ulls com taronges durant els primers segons de la retransmissió televisiva. 

CAstillo Windsor Eurovision
El Castell de Windsor, present a la final d'Eurovisió /  RTVE.es
Felipe, Letizia, Leonor y Sofía en Barcelona GTRES
Felip, Letícia, Elionor i Sofia / GTRES

La princesa de Gal·les, Kate, toca el piano en l'obertura de la final. Impensable a Espanya

La imatge del castell de Windsor obria la gala mentre sonava un piano acompanyat d'un ritme sincopat, ballable. De cop i volta, patapam: tota una princesa demostrant que té talent artístic, interpretant les notes de l'arrancada musical. Una intervenció breu però totalment inèdita, la de Middleton, fins i tot inaudita seguint els paràmetres espanyols. La millor manera de vendre's al poble, d'assegurar-se el seu favor, de fer proselitisme monàrquic sense provocar mofes. Els espectadors al·lucinen. United Kingdom, 12 points.

Kate Middleton toca piano Eurovision
Kate Middleton toca el piano a Eurovisió / RTVE.es
Kate Middleton piano Eurovision
Kate Middleton tocant el piano a Eurovisió / RTVE.es

No esperin coses similars a Espanya. Com a molt, un timbal i per fer-se la foto. El talent, quina cosa. Fins i tot pel postureig és molt necessari.