A l'última temporada de The Crown, la sèrie de Netflix sobre la Família Reial anglesa, el primer ministre John Major mira per la finestra i fa la millor reflexió sobre els Windsor: "En mig d'un país en crisi, mai m'hauria imaginat que m'hauria de preocupar de la Família Reial. Els membres grans estan allunyats de la realitat, i els joves només es creuen posseïdors de privilegis i no d'obligacions. I Carles no entén que l'únic valor que posseeix és la seva dona, Diana". A Espanya Pedro Sánchez hauria de sortir en roda de premsa a dir el mateix, excepte en això de Letícia, que ha desaprofitat l'oportunitat de gaudir de la proximitat, popularitat i admiració que despertava Lady Di. Però si una Casa Reial no serveix per inspirar els ciutadans, per donar imatge d'unitat i d'exemple ¿de què nassos serveix? A Espanya la tercera generació, els fills de les infantes, són un autèntic drama social. Semblen poligoneros, ni-nis sense ofici ni benefici, dropos i vividors. No només els Marichalar, també molts Urdangarin.

Pablo i Miguel Urdangarin EP
Pablo i Miguel Urdangarin EP
Miguel Urdangarin detalle Semana
Miguel Urdangarin detall, Semana

L'última informació sobre la noia Marichalar, és que Victoria Federica ha abandonat els estudis per dedicar-se exclusivament a la dolce far niente de ser instagramer. Això ha motivat el digital Vanitatis per fer un repàs als estudis dels sis nebots del rei Felip, els dos Marichalar i els quatre Urdangarin. El panorama és desolador. Dels sis només estudia un, l'empollón: Miguel Urdangarin a Londres. Pablo Urdangarin juga al Barça i té poc temps per dedicar-lo als estudis, però el drama és que el gran i la petita no foten l'ou. Juan Urdangarin és l'estrella dropa: català de 23 anys, fumador, abandona els estudis i literalment ningú sap a què es dedica. No ha tingut mai parella, ni se sap si és LGTBI o asexual. És el raret.

juan urdangarin fumando EP
Juan Urdangarin fumant EP

Escriu Silvia Taulés: "Juan, el mayor de los Urdangarin, estudió relaciones internacionales y ha pasado dos años ejerciendo de voluntario. El primogénito de los Urdangarin empezó sus estudios superiores en la Universidad de Essex, después de un año sabático en el que vivió en Camboya trabajando como voluntario para la ONG Sauce, a la que su familia está muy vinculada, y también con los jesuitas. Ahora, vive entre Madrid y Ginebra sin dedicarse a nada en concreto. Al menos no saben concretarlo desde su entorno inmediato". L'eufemisme és boníssim: "Sin dedicarse a nada en concreto". Aquest és l'exemple. Acaba l'any sabàtic i comença una vida sabàtica. La dropor.

ireen aeropuerto agencias
Irene Urdangarin a l'aeroport, Agències

La notícia no es queda aquí. No només Froilán, Juan i Victoria Federica no estudien res. S'hi afegeix perillosament la petita dels Urdangarin, Irene que ja té 17 anys i s'ha encomanat de no fotre l'ou. El digital esmentat publica "Irene Urdangarin de Borbón dejó de ser una buena estudiante cuando entró en la adolescencia. La infanta Cristina  está preocupada por los resultados académicos de su hija. Teme que no termine los estudios este curso. Es uno de los motivos por los que la Infanta nunca pensó en mudarse de Ginebra y también uno de los que la retienen en Suiza. Hasta que Irene no termine el bachillerato, su madre no se puede plantear una mudanza a España". La noia ni acaba la Secundària ni entra a la Universitat. Aquesta és la Família Reial espanyola: desestructurada entre divorciats i vividors. Que treballi el poble.