Espanya està tan malalta que una jota satírica d'un grup aragonès que canta des de fa 40 anys contra els reis Felip i Joan Carles ha estat prohibida per la guàrdia civil. Els fets van ocórrer diumenge quan el grup Adebán integrat per músics molt veterans cantava durant un acte a favor de la línea ferroviària de Canfranc, a Osca. Els veïns estan tips de ser ciutadans de segona i viure aïllats.

adeban

Lluiten contra la despoblació amb un humil acte on va sonar una cançó que va ofendre els agents que veuen el rei com el seu cap i de les FF.AA. Van expedientar la banda i identificar els seus membres per "atentando contra la democracia". Aquesta és la cançó:

La lletra sencera és una obra d'art: "Arriba, abajo, que Felipe se busque un trabajo, abajo, arriba, no queremos a la monarquía. Que se vaya Juancar con su corte, que se lleve también a Felipe. Su yerno un-mangarín figura del talón-manosigue la estela entre Matas de tan vivo soberano. Pa repatar el Froilán, también gusta de escopetassu abuelo le enseñará a apuntar a la cabeza". La saviesa popular no té límits ni censures. La policia sí. Ridícul i vergonya.

La lletra és una jota i una joia satírica: recorda el lladre Urdangarin (un mangarín) que jugava al talón mano o el tret al cap que Joan Carles li va disparar al seu germà Alfonsito. Això a l'Aragó de Lambán anti-indepe. Què passarà quan a Catalunya aquest estiu es canti el tema popular "Si el rei vol corona, corona li darem. Que vingui a Barcelona i el coll li tallarem".