Que la segona visita de Joan Carles a l'Estat espanyol no té res a veure amb la primera va començar a quedar clar tan bon punt com el jet privat de l'emèrit aterrava a Vigo. La cara de l'exmonarca era de pomes agres, la rebuda més minsa, el contacte amb els seus fans exigu i a través de la finestreta del cotxe del seu amic Pedro Campos. Les recomanacions, o millor dit, les exigències de Zarzuela feien efecte: no volien espectacles públics. Que visités Sanxenxo i les regates ja era un desafiament flagrant, Felip va actuar ràpid castigant-lo sense anar a la coronació de Carles III. El patriarca acotava el cap i obeïa empassant-se l'orgull, una actitud que ha mantingut durant la resta d'estada a les Rias Baixas. Tot i així ha pogut fer el que volia: esbarjo, amigotes i tiberis de marisc. Ara tocava fotre el camp i continuar el periple. Cap a on? Aquest era el misteri.

Durant els dies previs a l'arribada via Londres es va especular amb les intencions de Joan Carles i les destinacions del viatge. Se'n parlava de Catalunya i d'un altre amic, Josep Cusí, amb qui tractaria de vendre propietats immobiliàries per enllestir la fortuna que deixarà en herència. Una altra possibilitat era Madrid, on a banda de fer més paperassa té la família, una estranya família. La 'A' i la 'B'; la del rei, la reina i les filles, amb els que la relació és tibantíssima, i la de les seves filles infantes i els néts, que el consideren un ídol. Doncs bé, finalment ni Barcelona ni Madrid, l'emèrit ha sorprès tothom presentant-se a Vitòria-Gasteiz. Per què la capital d'Euskadi? Fàcil: la coneix molt i molt bé.

Juan Carlos se va de Sanxenxo EFE
Joan Carles se'n va de Sanxenxo / EFE
Juan Carles aeropuerto Foronda Vitoria EFE
Joan Carles a l'aeroport de Foronda a Vitòria-Gasteiz / EFE

El Borbó canvia Sanxenxo per Vitòria-Gasteiz, la ciutat del seu enemic

Joan Carles té dos lligams importantíssims amb la ciutat d'Àlaba. El primer és familiar, si més no de moment. Família, que no amics: aquí viu Iñaki Urdangarin, l'encara marit de la Cristina. Fins al proper mes de juny seguiran casats, malgrat que el gendre surti amb una altra senyora des de fa més d'un any. Una infidelitat pública que, paradoxes de la vida, va fer enfilar-se per les parets el Borbó a Abu Dhabi. L'home més faldiller de la història cabrejat perquè el seu deixeble l'emulava. La diferència és que a Urdangarin l'havien enxampat en una portada i que l'agreujada era sang de la seva sang. Joan Carles es posava la capa de superpapi i deixava d'estimar l'Iñaki. L'home al que havia ensenyat tantes coses i que va acabar a la presó pel Cas Nóos, mentre la infanta seia a la banqueta d'un jutjat. El basc es va menjar el marró com un bon minyó, sense posar en marxa el ventilador ni dir ni ase ni bèstia. Una lleialtat, però, que no va servir de res amb l'aparició d'Ainhoa Armentia. La negociació del divorci, amb el gendre esprement la fortuna familiar, tampoc és que ajudi gaire, tot el contrari. Molt de marro.

joan carles iñaki urdangarin GTRES
Joan Carles i Iñaki Urdangarin / GTRES
Iñaki Urdangarin Ainhoa Armentia Instagram
Iñaki Urdangarin i Ainhoa Armentia / Instagram

Joan Carles, visita mèdica a 3 minuts de casa d'Iñaki Urdangarin

Doncs bé, Joan Carles ha passat la nit a 3 minuts de distància d'Iñaki, poc més d'un quilòmetre. Ho feia a la clínica del doctor Eduardo Anitua, una eminència de l'odontologia i que treballa colze a colze amb un altre especialista de prestigi mundial en els camps de la traumatologia, la cirurgia artroscòpica i la medicina esportiva, Mikel Sánchez. El rei és pacient seu des de fa molts anys, com també d'altres professionals de la ciutat pels seus problemes als genolls. L'institut mèdic s'ubica en un xalet impressionant a l'exclusiva zona d'Armentia, una instal·lació que compta amb un apartament privat i que el Borbó coneix bé, l'ha ocupat en moltes ocasions. Des d'allà trigues 180 segons en cotxe fins a la casa d'Iñaki, o millor dit, de la seva mare Claire Liebaert, escenari de moltes fotografies familiars dels Urdangarin Borbó durant els anys daurats de la seva relació sentimental i familiar. Vaja, que si volgués fer una visita per demanar-li explicacions, ho té fàcil.

Eduardo Anitua y Mikel Sánchez médicos Juan Carlos premio nacional artes aplicadas deporte Clinuicaeduardoanitua.com
Eduardo Anitua i Mikel Sánchez, metges de Joan Carles / Clinicaeduardoanitua.com
Clínica Eduardo Anitua Google
La clínica d'Eduardo Anitua a Vitòria-Gasteiz / Google
Iñaki Udangarin Cristina cara rara GTRES
Iñaki Urdangarin i Cristina a Vitòria / GTRES

Tota Vitòria expectant, hi haurà moguda? Cristina menjant crispetes.