Joan Carles de Borbó ha tornat a abandonar el seu nou país i ja és a París, on d'aquí a un parell d'hores assistirà a l'ingrés en l'Acadèmia Francesa de Mario Vargas Llosa. L'emèrit ha estat convidat personalment per l'escriptor peruà, que després de perdre Isabel Preysler ha hagut de buscar reforços mediàtics a corre-cuita per assegurar-se portades i titulars de les seves peripècies. Joan Carles ha viatjat des d'Abu Dhabi i s'ha trobat amb la filla Cristina a la capital francesa, la seva acompanyant durant l'acte solemne. És la quarta sortida oficial del Borbó des que, l'agost de 2020, fotés el camp d'Espanya acorralat pels escàndols. Les tres anteriors ha estat per dos funerals (Constantí de Grècia, a Atenes, i Elisabet II a Londres) i un viatge de plaer i exhibicionisme: Sanxenxo i Madrid.

Aquest excursió de cap de setmana llarg ha estat l'única ocasió en la que hem vist a Joan Carles trepitjar territori espanyol. Un viatge de caràcter privat, però que de privat tenia ben poc. La idea era retrobar-se amb els amics de les regates a Galícia, i acabar amb una visita a Zarzuela per departir amb la família (ignorant filles il·legítimes, per cert). Tot agenda privada, repetim. Tot i això, l'àlbum de fotos és ple a vessar d'instantànies de l'emèrit fent-se banys de masses com si res no hagués passat, com si fos el fill pròdig que tornava a casa. Felip s'enfilava per les parets veient l'espectacle impúdic, el va cridar a l'ordre i li va prohibir tornar per una bona temporada i, sobretot, en les mateixes circumstàncies i la mateixa actitud. Es va passar vint pobles, aquesta és la veritat.

Juan Carlos signo de la victoria GTRES
Joan Carles fa el signe de la victòria a Sanxenxo / GTRES
Juan Carlos entrando en Zarzuela Europa Press
Joan Carles entrant a Zarzuela / Europa Press

Joan Carles, a París per acompanyar un Mario Vargas Llosa disfressadíssim

El viatge a París de Joan Carles també està considerat com a un acte absolutament privat. Però en aquest cas, privat de debò. És un fantasma a ulls de l'opinió pública, està amagat, és invisible. Aquí sí es compleix el costum de no informar de les seves activitats. Tampoc se serveixen imatges del Borbó a la Ciutat de la Llum, ell queda a les fosques. Haurem d'esperar fins a les 15:00 hores, quan comenci l'acte, per veure el monarca de 85 anys aplaudint un Mario Vargas Llosa disfressadíssim. El vestit cerimonial, amb tots els respectes, és una barreja de domador de lleons i torero estrany, coronat amb una espasa que fa por. Així se'l trobarà Joan Carles, tot un espectacle. La filla de l'escriptor, la Morgana, fa spoiler.

El Borbó, fatxenda a Espanya però amagadet a França

El que queda clar és que Joan Carles no gosa fer a França el que sí fa a Espanya: és a dir, passejar-se fatxenda per tot arreu, reclamant casito i fent-se l'estrella. S'estima més passat desapercebut al país de la República i la guillotina, no sigui que torni a passar-se de la ratlla i Felip li talli més les ales, que no el coll. Tant de secretisme, però, fa que frisem per saber que coi ha fet des que va posar un peu a París. Ens fem una idea, tot i que no podem assegurar res. Però se sabrà. Com se sap tot. Al temps.

felip joan carles E.N.
Felip i Joan Carles / EFE

Joan Carles i la seva barra, penúltim capítol. Continuarà.