Manquen poc més de dues setmanes per arribar a una data marcada al calendari de la Zarzuela: el 80è aniversari de Joan Carles I. La celebració s’estaria convertint en tot un maldecap per la família reial, i és que Felip VI estaria en contra dels ostentosos plans d’aniversari del seu pare.

El monarca voldria que es fes un homenatge públic, però Rajoy tampoc estaria d’acord. La periodista Pilar Eyre ens ho va confessar en una entrevista exclusiva a En Blau: “Ara mateix Joan Carles està trist perquè al gener fa 80 anys i m’estan trucant amics seus perquè pressioni i es faci una celebració pública. Em diuen que a ell li faria molta il·lusió”.

El monarca voldria una festassa com la que Noruega va preparar al rei Harald en el seu 80è aniversari el passat mes de maig. Creu, realment, que és factible imitar la imatge de tota la família unida vestida de gala -inclosa la reina Sofia, és clar- fent un discurs al balcó davant un poble entregat? És realista imaginar-los en una gran taula amb el rei bufant les espelmes i tots els néts al voltant?

El distanciament dels emèrits és ja escandalós, no apareixen junts ni al christmas que van enviar. Amb la qual cosa costa imaginar la Reina intercedint perquè es prepari l’homenatge d’Estat, per moltes pressions que hi hagi.

joan carles i sofia  EFE

EFE

Ara bé, sembla que alguns mitjans sí que estarien a favor d’aquesta celebració multitudinària. Joan Carles I ha estat el protagonista del dominical d’El País, els que han fet un reportatge sobre el nou tron reial: el vaixell amb què fa regates a Sanxerxo (Galícia). Una entrevista molt amable en la qual l’emèrit insinua que ell hauria mediat en el procés entre les dues parts com va fer durant la Transició. Molts aplaudeixen el paper que va tenir en aquella època, per la qual cosa defensen un homenatge mentre estigui relativament bé de salut.

Ho aconseguirà? Serà homenatjat com vol o pesarà més la mala fama que està regnant en la monarquia?