La monarquia espanyola s'ha enfrontat aquest divendres a un dels moments més crucials de les últimes dècades, segurament el que més des del 23-F. La germana del Rei i filla del monarca emèrit, la infanta Cristina, corria el risc de ser condemnada a la presó pel cas Nóos, pel qual finalment només haurà d'abonar una multa de 265.000 euros. Pitjor parat ha sortit el seu marit, Iñaki Urdangarin, que ha estat condemnat a 6 anys i 3 mesos entre reixes.

Abans del tràngol d'aquest divendres, la infanta Cristina ha vist com la seva família l'havia deixat de banda des de l'esclat del cas, fins al punt de quedar apartada de tot acte públic. Això, després que ella i el seu marit havien estat el matrimoni exemplar dels Borbons durant molts anys. Només hem sabut d’algun suport puntual de la reina Sofia, de qui s’ha arribat a dir que volia fugir a Suïssa amb la seva filla.

Ni tan sols el dia de la sentència la família s’ha bolcat amb la infanta Cristina, almenys pel que es veu des de fora. Tots segueixen amb la seva vida quotidiana... Que no vol dir necessàriament “obligacions laborals”.

Joan Carles I, al Bernabéu

Què fa el rei Joan Carles 36 hores abans de saber la condemna de la seva filla? Gaudir d’un partit al Santiago Bernabéu, una bona manera de “pensar en altres coses”, diran alguns.

EFE

Testimoni de la seva presència a la llotja madridista ha estat el periodista Federico Giménez Losantos, que va veure el Rei emèrit “fet pols” i sense separar-se del bastó. A més, desvetlla el truc reial per no fer –ni fer-se– mal: "al voltant de Joan Carles s'organitza un cercle de seguretat de persones, per si de cas cau en alguna direcció, que sempre doni temps a agafar-lo i no caigui a sobre de ningú".

EFE

La infanta Elena, amb la seva rutina

La germana gran de la infanta Cristina segueix amb la seva “agenda” de cada dia. Aquest divendres ha estat vista sortint de casa amb el seu cotxe particular, amb barret, cara relaxada i sense fer declaracions. Al seu Volvo, per cert, no hi falta la bandereta d’Espanya.

EFE

Felip i Letícia, somrients al Thyssen

Els reis Felip VI i Letícia han aparegut aquest divendres al matí tranquils i somrients al Museu Thyssen de Madrid, per inaugurar una exposició.

Caldrà veure quines són les reaccions de la Zarzuela, -si n'hi han- sobre la sentència. 

La reina Sofia, a Madrid

A menys de 24 hores de la sentència, la reina Sofia acudia aquest dijous al Centre Alzheimer Fundació Reina Sofia de Madrid, on va participar de la inauguració d’una conferència sobre malalties neurodegeneratives. Tot apunta que la mare de la infanta Cristina viurà el tràngol d’avui des de la capital espanyola. 

EFE

Els condemnats, a Ginebra

Per la seva banda, la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin han esperat al seu domicili de Ginebra la sentència. En paraules de l’advocat del primer, la parella es trobava “raonablement relaxada” aquest matí. El lletrat també ha assegurat que posaran recurs a la condemna a presó.

GTRES

No sabem el nivell de tranquil·litat de la parella, però segur que s'han sentit aquest matí una mica més acompanyats, i és que els periodistes i càmeres han poblat les portes de casa seva des de primera hora del matí.