Aquest desembre se celebren els 40 anys de la Constitució espanyola i entre els qui la volen celebrar hi ha el més interessat: el rei Joan Carles. Ell és l'únic nom propi que apareix al text de 1978 i als seus 80 anys sospita que no arribarà a celebrar el mig segle del text, l'any 2028. El problema és que Zarzuela el té apartat de tot acte oficial des de l'escàndol de les cintes de Corinna. Fa mesos que les seves aparicions públiques són per actes privats, en sopars o als toros. I Joan Carles n'està fart. Aprofitant que l'Audiència Nacional ha arxivat el cas Corinna i que el Congrés dels diputats es nega a investigar els seus negocis saudites, exigeix ressuscitar a la vida pública. Un periodista proper a la Casa Reial posa en boca del rei emèrit aquestes paraules: “Tengo que estar, estoy ya harto de que me den patadas”.

joan carles i elena toros efe 2

EFE

Segons publica Voz pópuli "Don Juan Carlos se resiste al sacrificio. No quiere abdicar en este trance, no quiere renunciar a su presencia en unos actos que justifican toda una vida. La Constitución y el 23-F son los jalones de su reinado". La tesi ara mateix a Zarzuela és que Joan Carles és una nosa, un gerro xinès, un "tabú". Escriu Jose Alejandro Vara, que va estar al capdavant dels dos diaris més monàrquics de Madrid: ABC i La Razón i és poc sospitós de republicà: "Hay debate estos días en Zarzuela. ¿Debe o no el emérito estar presente en algún acto de las celebraciones? ¿Es posible indultarle al menos a efectos del protocolo?" Es plantegen que aparegui unes hores el Dia de la Constitució, 6 de desembre, al Congrés. Un vist i no vist.

joan carles congres gtres

GTRES

Però el periodista adverteix que a Zarzuela no ho veuen clar: "El frente judicial no está resuelto. Anticorrupción mantiene abierta la investigación sobre las comisiones por el AVE a la Meca de las que hablaba Corinna. Esta es una amenaza fuera de control". La solució que ofereixen sectors monàrquics de Madrid és clara: sacrificar Joan Carles aquest aniversari rodó de la Carta Magna. Amb dolor ja que consideren que la Corona i el Poder Judicial són les dues armes més potents contra l'independentisme. Però davant del dubte, la Corona no la porta el pare sinó el fill.

rei felip i joan carles gtres

GTRES

L'article titulat El rey emérito se niega a abdicar acaba així: "No está de más tomarse muy en serio la sugerencia de Casado, expuesta, cierto es, en forma algo chusca, y corear “¡Viva el rey!”. Eso sí, sin confundirse de rey". És a dir: Felip sí, Joan Carles ja no. Que el 6 de desembre s'agafi pont.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat