Aquesta imatge de portada és una de les últimes que tenim del clan Marichalar Borbón. És de fa pocs dies a Atenes, durant el funeral de Constantí II, germà de la reina Sofía. Diem part de la nissaga per raons més que òbvies: que falti Jaime Marichalar, ex marit de la infanta Elena i pare de Froilán i Victoria Federica, és una constant des de la separació del matrimoni fa més d'una dècada. En Jaime va ser expulsat de l'univers royal, s'ha quedat en "simple" aristòcrata amb molts quartos, mala llet i seqüeles físiques notables per l'ictus que va patir estant casat amb la filla de Joan Carles I. Doncs bé, tot just després les exèquies de l'últim rei grec la mare i els fills van agafar un avió en direcció oposada a Madrid. Destinació: Abu Dhabi. La nova realitat del conflictiu fill de la parella.

A Froilán l'han desterrat per fer-les de grosses, l'han comminat a prendre's unes vacances al costat de l'avi fugit i amagat o, si són gent de fe, a marxar en busca d'oportunitats laborals que a Madrid no en trobaria. Sobretot per no buscar-les, però aquest és un altre tema. La llegenda negra del nebot de Felip VI, cada cop més esbojarrada i repleta d'episodis de violència, ha acabat amb la seva vida nocturna madrilenya, de la que era un príncep. A l'Elena no li va agradar gens que Lecturas destapés la mesura punitiva i va maquillar la situació a la seva conveniència. Total, que Froilán ja és allà i es quedarà una temporada. Si és llarga o curta només ho dirà el temps. Si també serà moguda ja serà més difícil de saber: aquell règim és especialista en amagar coses lletges. Un bon refugi.

Froilán GTRES
L'incontrolable Froilán ha deixat Madrid i ja és a Abu Dhabi / GTRES

El viatge de la mare i la germana és un indici de diverses teories: una, que Elena i Victoria Federica han aparcat la seva mala relació. Una segona, que no se'n refien gaire de'n Pipe, com li deien els amics pijos de la nit madrilenya. Per això s'han quedat per ajudar-lo a instal·lar-se, com les famílies que acompanyen un dels seus membres quan marxa a estudiar lluny de casa, però en versió borbònica. És a dir, forrats de diners, embriagats de poder i levitant dos pams per sobre de la resta de mortals. A Abu Dhabi hauran d'abaixar-se una mica els fums: són protegits, però són l'últim mico, amb perdó. El llast de l'amic Joan Carles, el que va arribar i no acaba de marxar, malgrat les súpliques. Ara bé, i en Jaime? I el pare? És que ningú pensa en ell?

Froilán, Elena y Victoria Federica efe
Froilán, Elena i Victoria Federica / EFE
rei emerit joan carles I funeral grecia europa press
Joan Carles I / Europa Press

Per la mala cara amb la que l'han fotografiat mentre la seva ex arribava amb els fills als Emirats, diríem que no. Jaime Marichalar viu en un altre món, el del luxe, un sector al que s'hi dedica professionalment. Habitual de desfilades de primer nivell internacional, fins i tot va introduir la filla Vic en el mundillo. I mira-la ara, convertida en una influencer que diuen té estil i que marca tendència. Cadascú té la seva opinió al respecte, però. Marichalar pot vantar-se d'haver-li ensenyat un camí digne i agradable a la jove, tan conflictiva com el germà gran. Amb en Froilán, però, no ha tingut ni veu ni vot.  O això sembla veient aquest rictus tan expressiu. És cert que poques vegades el veiem dibuixar un somriure. Només quan té cites fake amb dones que cauen a terra i que acaben sent cosines. Pobre Jaime. 

Jaime Marichalar París GTRES
Jaime Marichalar amb mala cara a París / GTRES

Una família en la diàspora i més desestructurada que mai. La d'Elena de Borbó, la que havia de ser reina i no la van deixar.