Irene de Grècia, la famosa 'Tía Pecu', és un dels personatges més singulars de Zarzuela. I parlem de Zarzuela no de manera simbòlica, no. Literal. Viu allà, al palau més representatiu de la monarquia espanyola, des de fa dècades. Ha aguantat més que Joan Carles o el mateix Felip, per entendre'ns. Una supervivent, i l'espatlla sobre la qual plora, s'enrabia, renega i consent la seva germana, la reina emèrita Sofia. És consellera i dama de companyia. També espectadora de luxe de les misèries de la corona: les pretèrites, amb Joan Carles fent la vida impossible a la seva dona; i les actuals, amb Felip VI i Letícia perdent batalles i esquitxats fins al monyo de porqueries com les de Jaime del Burgo. És com 'The Observer', però en versió royal. Amb això ja seria peculiar, sí; després ve tot el rotllo de vegana, asceta, yoggi i similars. Un cas.

La salut de la tieta Irene ha preocupat durant els darrers mesos: les informacions parlaven d'un deteriorament cognitiu i davallada física severa. Tanmateix, ha continuat presentant-se als actes interns als quals estava convidada, com ara la majoria d'edat de la princesa Elionor i el famós dinar d'immolació de Letícia per l'aniversari d'Elena de Borbó. Té 81 anys i no seria el paradigma d'un aspecte saludable i jovial; Sofia, amb 85 i la motxilla plena de penes, sembla més fresca que la seva germana. Però tampoc traspua sensació de drama imminent, d'un nou dol a la branca grega després de la mort de Constantí II, ara fa un any. Hipotèticament, clar. Perquè parlem d'edats avançades, és obvi.

Irene Sofia GTRES
Irene i Sofia / GTRES

El comiat de l'exrei grec a Atenes va aplegar una nodrida representació borbònica. Els únics que s'ho van saltar van ser Elionor i Sofia, a les que sovint deixen al marge de tot. Les seves absències grinyolen, tot i que veient els desafiaments de Joan Carles, Victoria Federica o Pablo Urdangarin, s'entén que la relació no seria precisament ideal. I hi ha un aspecte que toca de prop a Irene de Grècia, i al dia que no hi sigui: què deixarà en herència la 'Tía Pecu'. O millor dit, què no. La grega ha tancat definitivament el seu joier reial i se salta una tradició: joia que llueix algun membre de la Família Reial espanyola, joia que incorporen a la seva col·lecció. No passaran, crida la Irene. No passarà amb una tiara de llarga història en la seva família hel·lènica, però que va prestar a la infanta Elena en una ocasió per anar a un ball. Era 1993. Aquesta, la tiara de circumferències, la del Cercle Grec:

Elena tiara revista Hola
Elena amb la tiara / ¡Hola!

'Monarquía Confidencial' parla sobre aquesta diadema, “una pieza muy valiosa para Irene de Grecia que empezó a utilizar tras cumplir la mayoría de edad en los años sesenta". És una disseny senzill, del segle XIX, que originalment portava un diamant central en forma de llàgrima. Va desaparèixer, però, potser durant alguns trasllats, descuits o urgències després que Grècia abolís la monarquia i enviés els seus royals a l'exili. La primera que la va fer servir va ser Sofia de Prússia, després la duria Catalina de Grècia, i finalment va reaparèixer sobre el cap de la 'Tía Pecu' el 1986, durant un berenar a Madrid amb la reina Elisabet II d'Anglaterra. El digital explica que la intenció de la senyora és que torni a Grècia, i que de cap de les maneres acabi sobre el cap de Letícia, però sobretot, de la seva neboda-neta reina Elionor. Irene, geni i figura: donarà guerra fins al final, i no en deixarà ni cinc cèntims. 

Letizia mira  a Leonor con envidia GTRES
Letícia i Elionor / GTRES

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!