La família Borbó es reuneix una vegada més davant les dificultats. Pocs dies després de la missa en honor a Constantí de Grècia a Windsor, els Borbó pateixen un cop dur. Divendres passat, el fill petit de la infanta Pilar va morir, i mantenia una excel·lent relació amb els fills de Joan Carles, Felip, Cristina i Elena. La infanta Elena, la més representativa dels Borbó, va ser la primera en arribar al tanatori i es va unir als seus cosins, visiblement afectada.

Evitant la premsa, la infanta Elena va ingressar per la part posterior del tanatori, fora de l'abast de les càmeres. Només alguns fotògrafs van aconseguir captar l'arribada a peu a la zona on es vetllava el seu cosí. A la nit, els reis Felip i Letícia van assistir a la missa funeral. La reina va entrar amb expressió seriosa, sense dirigir-se a cap membre dels Borbó, ni a Cristina, ni a Elena, ni a Sofia. En canvi, Felip es va mostrar molt proper a la seva família, deixant la reina completament sola una vegada més.

Letizia i Felip VI en la missa funeral de Fernando Gómez Acebo / GTRES
Letícia i Felip VI en la missa funeral de Fernando Gómez Acebo / GTRES

Quan Joan Carles va abdicar, Letícia va assumir el poder i es va esforçar per apartar als Borbó, retirant-los funcions i sou de la institució. En aquell moment, tota la família de Felip li va donar l'esquena. La reina es va trobar totalment sola, i ara, amb la campanya de desprestigi en contra seu, sembla estar rebent el que es mereix. La mare de Leonor i Sofia busca suport en la família del seu espòs, però ja no ho troba.

A la infanta Elena mai no li va agradar Letícia. Sempre ha estat una fervent defensora de Joan Carles i el regnat del seu pare, sent la més lleial a la dinastia Borbónica. Sabia que l'entrada de la mare de Leonor i Sofia en la família causaria problemes; en ser plebea, la consideraven inferior des del principi. Des del primer moment, sempre l'han fet sentir-ne menys que els altres.

La infanta Margarida no pot estar al costat de Letícia

En el funeral també es va retrobar amb la infanta Margarida, tia de Fernando, visiblement afectada. Letícia porta anys amb una relació tensa amb ella. La infanta Margarida es presenta com una fervent partidària de Joan Carles i de la seva època anterior, igual com la infanta Pilar, encara que aquesta última sempre va ser més crítica amb Felip i Letícia. La mare de María Zurita és curosa en les seves formes i més cautelosa, però va trencar tota mena de relacions amb l'actual reina quan es va assabentar de la humiliació pública a què va sotmetre la reina Sofia a la Catedral de Palma durant la Missa de Pasqua de Setmana Santa. Aquest incident, que va ocórrer fa més de cinc anys, no ha estat oblidat. La reina emèrita va sortir per la porta acompanyada per les seves netes i va voler fotografiar-se amb elles davant els fotògrafs. La reina li va retirar el braç i la va reprendre. La discussió va ser tan intensa que fins i tot Felip i Joan Carles, que anaven darrere, es van adonar d'aquell desagradable moment. Des d'aleshores, la infanta Margarida no tolera Letícia.

infanta margarida efe
infanta margarida efe

Després d'anys sense dirigir-se la paraula, van coincidir en un esdeveniment institucional. Letícia es va apropar a ella i van compartir algunes paraules. Ambdues van mostrar cordialitat i somriures, encara que sembla més un gest protocol·lari que un acte d'afecte. La infanta Margarida va acudir a l'aniversari de la infanta Elena amb gran il·lusió. Sabia que allà tornaria a escoltar la veu del seu germà, ja que aquest li havia promès a Sanxenxo que viatjaria a Madrid per a aquestes dates. No obstant això, no esperava la presència de Letícia, que generalment rebutja totes les invitacions familiars. De tota manera, ella era present. La infanta Margarida va demanar als seus familiars que evitessin de trobar-se novament amb la reina. No se sent còmoda i prefereix evitar tensions constants.