Després d'un període de silenci i baix perfil, Joan Carles I ha tornat a posar-se al radar de l'opinió pública espanyola. La seva recent visita a Madrid amb motiu del casament entre l'alcalde José Luis Martínez-Almeida i la seva promesa, Teresa Urquijo y Moreno, ha desencadenat una sèrie d'especulacions sobre la seva tornada definitiva al país i la seva possible residència a la capital.

Després de rebre una advertència per part de Felip VI i Letizia sobre les seves visites a Espanya, Joan Carles I va adoptar un perfil baix durant les seves estades al país. Tanmateix, ara ha tornat amb una agenda més definida, que inclou esdeveniments com un dinar familiar en Zarzuela, i la participació en regates programades per al maig.

Joan Carles I i Almeida
Joan Carles I i Almeida

Fa tan sols uns dies, el rei emèrit ha volat en un avió privat des de Ginebra (Suïssa) i ha aterrat a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, sent escortat fins a un palauet proper a Zarzuela. Aquesta residència, proporcionada per amics de la família i facilitada per la infanta Elena, es troba estratègicament ubicada en una zona residencial tranquil·la, a prop de la urbanització 'La Florida', i està adaptada a les necessitats de mobilitat reduïda de l'exmonarca i a prop de la residència real.

Un palauet madrileny com a nova residència permanent

El palauet ofert a Joan Carles I no només és un lloc per a una visita puntual, sinó que podria convertir-se en una nova casa de referència a Espanya per a l'exmonarca, ja que està a tan sols 4 quilòmetres de distància de Zarzuela. Aquest moviment estratègic no només respon a necessitats de comoditat i proximitat familiar, sinó també a preocupacions per la salut fràgil del rei emèrit.

I és que, des que va abandonar Zarzuela fa quatre anys, la salut de l'exmonarca ha anat en decadència, la qual cosa ha generat preocupació entre els seus fills, especialment Felip VI, qui no es perdonaria que li passés alguna cosa al seu pare mentre està en l'exili. La proximitat de l'emèrit a la residència real no només té implicacions logístiques, sinó també polítiques i familiars. Felip VI, preocupat per la salut del seu pare, ha mostrat flexibilitat en les restriccions imposades, permetent així la recerca d'una residència permanent a Espanya perquè l'emèrit pugui passar els seus últims anys, juntament amb la casa de Sanxenxo que comparteix amb el seu amic Pedro Campos.

Joan Carles I i Pedro Campos
Joan Carles I i Pedro Campos

De fet, se suggereix que Joan Carles I hauria optat per deixar Abu Dhabi per traslladar-se a Ginebra, buscant ser més a prop de la seva família i d'Espanya. Aquest canvi de residència facilitaria els seus viatges al país i li permetria ser més a prop dels seus éssers estimats, ja que es trobaria a només dues hores amb avió de Madrid i estaria sota la vigilància d'una de les seves filles, la infanta Cristina.

Un desafiament a l'autoritat de Letizia i un canvi en la dinàmica de poder

Tots aquests moviments estratègics tenen una finalitat clara: facilitar el retorn eventual de Joan Carles I a Madrid, i qui sap si a la Zarzuela mateixa. No obstant això, aquestes decisions per part de l'emèrit no han passat desapercebuts, especialment en relació amb la reina Letizia. La mudança de l'exmonarca a un palauet proper a Zarzuela desafia les restriccions imposades per Letizia i suggereix un canvi en la dinàmica de poder dins de la Casa Reial. Atès que no pot negar-se directament a aquest retorn, Letizia veu minvada la seva influència en el Palau.