Fa una dècada que Letícia va agafar les regnes de la corona i va obligar Felip VI a separar-se de la seva família, almenys públicament. Si volia que la monarquia espanyola continués molts més anys era necessari allunyar-se del cognom Borbó, Joan Carles I havia fet molt mal a la institució amb les polèmiques dels últims anys, a més del conegut cas Nóos, que va esquitxar la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, acabant amb aquest últim a la presó. La reina va treure totes les funcions institucionals a tots els familiars i, per tant, se'ls va retirar les assignacions que percebien per part dels Pressupostos Generals de l'Estat. Ara mateix Casa Reial només es compon dels reis, les seves filles, Elionor i Sofia en qualitat de princesa i infanta, respectivament, i la reina Sofia, com a emèrita, a causa del seu paper de víctima en tota aquesta història.

La infanta Elena és la més Borbó de totes i la més dolguda amb aquesta humiliació. No obstant això, ella té una feina en la Fundació Mapfre per la qual ingressa uns 300.000 euros anuals. A més, de tant en tant, els reis van decidir tornar-li alguna funció, que presidís algun lliurament de premis. És com la infanta comodí, un paper que amb la jura de la Constitució de Elionor desapareixerà, ja que serà la jove qui s'encarregarà ara per ara d'actes tan residuals com aquests.

infanta elena acte efe
infanta elena acte efe

La diferència de Letícia amb les infantes Elena i Cristina

Letícia no vol la infanta Elena ni la infanta Cristina a prop de la institució. Són molt diferents. La reina ha aconseguit fer-li un gir de 180 graus a la corona espanyola. Juan Carlos i Sofia tenien molta por perquè en no ser aristòcrata podia cometre molts errors, a més el seu passat no ajudava. Tanmateix, la dona de Felipe ha demostrat ser una excel·lent reina. Més del 63% d'espanyols li donen suport i han recuperat la confiança en la institució. I és que ha dut a terme un gran treball darrere. És una dona molt implicada i ambiciosa. Es prepara cada un dels seus actes a consciència perquè no admet el més mínim error.

infanta elena enfadada
infanta elena enfadada

Segons fonts consultades per 'Monarquia Confidencial', Letícia sempre es prepara tots els seus actes. Demana uns dies abans informació de tots els presents, on anirà, que problemàtica existeix, amb quines persones es trobarà, quins temes li plantejaran i pot suscitar en ella. "És sorprenent, és una dona amb qui es pot debatre sobre qualsevol tema, sap de tot", diuen persones que hi han coincidit. I és una dura crítica a la infanta Elena, que en les seves mínimes intervencions ha comès més d'un error, i és que ni tan sols se sap els noms de les persones a la que els lliurarà el premi. Un absolut desastre, deixa en ridícul la corona. Així era tot abans, quan estava Juan Carlos en el poder, però ara tot ha canviat. Letícia ha aconseguit el seu propòsit.